Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Ben ik naast mijn depressies gewoon af en toe heel gelukkig of (hypo)manisch?

Vraag

Ik heb al sinds 2016 depressieve momenten gehad, maar ook overdreven gelukkige momenten waarin ik ook dingen heb gedaan die niet verstandig waren.

Ik voel me al heel lang heel raar hierover en snap niet hoe die twee zo sterk kunnen afwisselen. Voor de depressieve momenten heb ik elk jaar hulp gehad maar het heeft mijns inziens nooit echt geholpen.

Nu las ik laatst voor het eerst over een bipolaire stoornis. Ik had er nog nooit van gehoord maar nu is het net alsof er een wereld voor mij open gaat. Het lijkt zó te kloppen.

Nu vroeg ik mij af hoe ik nu precies kan weten of de extreem gelukkige momenten ook echt (hypo)manisch zijn of dat ze gewoon extra gelukkig lijken omdat ik zo vaak depressies heb?

Ik ben op het moment wel in behandeling bij een psycholoog maar durf het eigenlijk niet met haar te bespreken omdat ik bang ben dat ik het gewoon verzin.

Is iemand met een bipolaire stoornis in staat zichzelf te herkennen in de symptomen?

Antwoord

Beste F.,

Ik zou dit zeker met de psycholoog bespreken, juist om het verschil tussen gelukkig en hypomanisch te onderzoeken.

Bij hypomanie ben je toch niet jezelf, en dat vinden anderen die je kennen ook: te druk, te spraakzaam, te energiek, te wilde plannen, te weinig slapen, etc. Het gaat dus om ’te’: het is anders dan je gewone temperament.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 20 juli 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook