Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Kan je een bipolaire stoornis hebben zonder depressie?

Vraag

Mijn vriendin is net als ik bipolair, doch zij wordt nooit depressief, net als ik eerst een psychose, dan manisch en dan die hele diepe put. Vaak denk ik dat het ook met je verleden te maken heeft, heb veel meegemaakt in mijn jeugd en kreeg het voor het eerst bij de geboorte van mijn kind.

Doch psychotisch, manisch maar niet depressief, heb je het dan ook over een bipolaire stoornis?

Antwoord

Hoi C,

Zo is het destijds bij mij gediagnosticeerd. Om dat ik wél psychotisch was kon het iets zijn in het schizofrenie hokje of de bipolaire hoek. Aangezien ik steeds 100 procent herstelde, viel de schizofrenie richting af. (Schizo affectief).

Bij een bipolaire stoornis gaat het om de stemmingswisseling tussen stemmingen met veel en weinig energie en dan kan bij een manie het bij sommige mensen doorschieten naar psychose. Ik had nadien geen depressie en kreeg toch de diagnose Bipolair, vanwege de uitschieters omhoog en dan weer op de nul lijn komen. Da's ook een wisseling in stemming.

Bijkomstig: ik reageerde alleen op lithium na mijn eerste psychose dus men kreeg via een omweg een bevestiging van deze diagnose. De meeste mensen met een bipolaire stoornis reageren hier namelijk goed op.

Nu is dit verhaal rondom diagnosestelling 21 jaar geleden en eerlijk gezegd ben ik er niet zo blij mee, met de huidige visie op herstel. Het is nogal natte vinger werk tussen algemeen gestelde labels en zeer persoonlijke achtergrond verhalen van mensen.

Zo ontdekte ik dat mijn gevoeligheid juist is ontstaan in stressvolle situaties (buiten mij) en deze eigen extra antennes heb ik juist gebruikt om te ontdekken waar mijn spanning, trauma en stress vandaan kwamen. Hoezo is dat ziekte?

Maar goed, dat kan ik pas achteraf zeggen, nu ik een aantal keren door zo'n proces heen ben gegaan.

Kortom: In mijn optiek is het vooral: leer je eigen grenzen goed kennen en leef ernaar vanuit een mindset goed voor jezelf te zijn en daarna voor anderen. En ongeacht de mate van kwetsbaarheid: dat geldt voor elk mens.

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 4 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook