Main content

Vraag

Goedendag,

Ik slik nu ongeveer anderhalf jaar olanzapine 2.5 mg om beter te kunnen slapen. Het bijkomende voordeel voor mij is dat ik minder emotioneel gevoelig ben, maar het slapen gaat niet echt super. Ik droom veel en word vaak wakker. Overdag ben ik heel erg moe in mijn hoofd.

Ik slik er nu twee keer per week een halve tablet zopiclon bij waardoor ik die nachten iets dieper kan slapen en me overdag iets meer uitgerust voel.

Mijn psychiater zei dat ik eenvoudig de olanzapine af en toe wel en niet kan nemen, maar ik vraag me af of dat wel een goed idee is. Ik zou wel minder willen proberen te nemen om te zien of ik dan minder moe ben overdag maar ben bang om dan helemaal niet meer te slapen.

Stel dat ik over wil stappen op mirtazapine, hoe doe ik dat dan verantwoord?

En kan het zijn dat het ineens halveren of stoppen met de olanzapine 2.5 mg ontwenningsverschijnselen gaat geven?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste W.,

Afwisselen van olanzapine 2.5 mg is voor veel mensen zonder problemen mogelijk en ook stoppen met olanzapine van 2.5 mg en overstappen naar iets anders is voor veel mensen zonder problemen mogelijk.

Je moet er alleen wel rekening mee houden dat we eigenlijk van al die middelen niet goed begrijpen hoe ze werken en wat ze precies doen in het brein. En sommige mensen zijn gevoeliger voor op- en afbouw van deze middelen dan anderen.

Maar olanzapine op zich is niet berucht om afbouwproblemen - dat zie je vaker bij middelen als venlafaxine en paroxetine, die dan ook beter vermeden kunnen worden.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 9 juli 2021
  • Deel deze pagina: