Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Omgaan met psychotische partner

Vraag

Een hele goedenavond,

Ik hoop dat u me wat raad kunt geven..

Mijn partner waar ik al meer dan 10 jaar samen mee ben heeft een psychose gekregen.. de eerste twee weken is ze thuis gebleven en vervolgens opgenomen in een GGZ kliniek, waar bekend werd gemaakt aan me dat ze PTSS heeft opgelopen in d’r jeugd.. Daar heeft ze een week gezeten en is daarna ontslagen.

Ze krijgt sinds die tijd 1 per week een gesprek met een psycholoog via de GGZ. Deze hebben me medegedeeld dat ze eerst een band met haar willen opbouwen en haar stabiel willen voordat ze therapie gaat krijgen.

2,5 week geleden gaf ze aan dat ze wilde dat ik ergens anders heen ging en woon sindsdien bij me ouders. Elke dag is weer een verassing wat ze die dag wilt want haar emoties gaan alle kanten op en ze is zo wispelturig als wat. Gisteren gaf ze aan voor het eerst weer verliefdheid kunnen voelen aan me sinds jaren, en 2 uur later zei ze uit het niks dat het niet ging werken. Ik heb met de buurvrouw gesproken en die gaf aan dat haar emoties en de dingen die ze wilt alle kanten opgaan en dat we niet weten hoe en wat we er meer aan kunnen doen…

Heeft u raad? Weet u hoe we hiermee om moeten gaan of wat we voor haar kunnen doen?

Antwoord

Een moeilijke situatie voor je.

Het beste wat je kunt doen is geduld hebben. Het is duidelijk dat ze door een moeilijke fase gaat waarin ze zowel de psychose als de PTSS moet integreren.

Dit betekent dat ook de relatie met jou opnieuw – in het licht van alles wat er is gebeurd – opnieuw betekenis krijgt.

Geef haar de tijd. Wees geduldig. Verwacht niet te veel nu en oefen geen druk uit. Laat zien dat je er voor haar bent – en laat je niet uit het veld slaan door negatieve uitspraken.

Dat is het beste nu wat je kunt doen….denk ik….

Heel veel succes!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook