Main content

Vraag

Na meerdere depressies en manieën ben ik uiteindelijk tegen mijn zin opgenomen geweest en daar heb ik veel medicamenten gekregen, waaronder benzodiazepinen, lithium en een antipsychoticum. De manie is toen snel overgegaan en het ging een tijd vrij goed.

Nu merk ik dat de lusteloosheid en vermoeidheid weer toeslaat. Ik verstop me in bed, probeer contacten te vermijden en verzorg mezelf steeds minder. Ik probeer hier echt tegen te vechten door structuur aan te houden, alleen raak ik zo wanhopig. Ik slik veel medicijnen maar het lijkt niet te werken. Eén keer in de twee weken heb ik een gesprek met een psycholoog. Hij vindt dat ik streng ben voor mezelf maar weet het verder volgens mij ook niet zo goed.

Voor mijn man is dit niet vol te houden en mijn kinderen verdienen ook beter.

Wat kan ik nog meer doen om te voorkómen dat ik weer in een depressie beland?

Antwoord

Beste J.,

Zoals je weet kunnen we via PsychoseNet geen individuele adviezen over diagnose en behandeling geven. Toch vraag ik me af of je niet al in een depressieve episode terecht bent gekomen als je het zo beschrijft.

Zo te lezen zet je je enorm in om alle adviezen op te volgen. Het is dus de vraag, en dat zou ik toch aan de psycholoog voorleggen, of je niet toch fors depressief bent, en of dan de medicamenteuze behandeling wel daarop is afgestemd. Dat laatste is dan weer een vraag voor de psychiater.

Mocht blijken dat je niet 'echt' depressief bent, en het meer een nasleep is van de laatste manie (een manie vreet energie), dan moet je de tijd ook een kans geven, terwijl je ondertussen zelf blijft doorgaan met te doen wat (nu) kan.

Het kan ook zijn dat de huidige medicatie demping en moeheid in de hand werkt, maar dat kan ik natuurlijk niet beoordelen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 oktober 2020
  • Deel deze pagina: