Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Onthoudingssyndroom van antipsychoticum?

Vraag

Geachte Ralph,

Wilde na 30 jaar Perfenazine slikken stoppen onder begeleiding van GGZ begonnen met 1 mg per 14 dagen. Na 4 mg afgebouwd te hebben werd ik lichamelijk ziek, spierklachten, misselijkheid, slapte en dodelijke vermoeidheid.

Deze klachten heb ik nu al een halfjaar ondanks dat ik 2 maanden geleden ben terug gegaan naar oude dosis van 16mg p.d. GGZ weet hier geen raad mee en laat het afweten. Ben ondertussen ten einde raad en vraag mij af hoelang dit nog kan duren en of na 30 jaar slikken het überhaupt nog mogelijk is om te stoppen.

Bedankt voor het lezen en eventueel antwoord

Antwoord

Beste M,

Uiterst vervelend dat je na het verlagen van de dosis perfenazine zoveel klachten hebt ontwikkeld. Toch kan ik het niet helemaal plaatsen. De klachten die je beschrijft kunnen weliswaar optreden bij het afbouwen van een antipsychoticum (hoewel perfenazine daar niet zo sterk mee geassocieerd wordt), maar zouden moeten verdwijnen als de oude dosis weer hersteld is. Ik heb de kwestie ook voorgelegd aan een collega hoogleraar die nog meer dan ik met antipsychotica werkt, en hij deelde mijn mening dat je dit niet zo zou verwachten.

Kortom, het is niet zo goed te verklaren als onthoudingssyndroom. Met dit antwoord ben je waarschijnlijk weinig geholpen, maar ik kan zo op afstand niet een goede verklaring bedenken en dus een suggestie doen voor de behandeling.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie

Lees ook