Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er bij mijn partner sprake van ontremming passend bij hypomanie?

Vraag

Goedendag,

Hoe weet ik het verschil tussen (licht) hypomanisch zijn en ‘gewoon’ enthousiast/melig/druk?

Ik heb sinds kort een relatie met iemand met een bipolaire stoornis type II en merk dat ik alert ben op symptomen omdat ik er bekend mee wil raken.

Soms vraag ik mij dus af of er een vorm van ontremming is, bijvoorbeeld seksueel maar ook veel praten, associëren en grappen maken, passend bij hypomanie. Overigens valt mij dit vaker in de avond op, dan eerder op de dag. Het slapen gaat overigens prima.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste H.,

Om te beginnen moeten we opletten dat we niet alle gemoedsbewegingen die iemand heeft die ook bekend is met een bipolaire stemmingsstoornis, worden toegeschreven aan die aandoening. We hebben immers allemaal onze ‘gewone’ ups en downs.

De grens tussen een normaal levendig temperament en hypomanie enerzijds, en tussen hypomanie en manie anderzijds, is eigenlijk nogal onscherp gedefinieerd. Maar een hypomanische toestand is duidelijk anders dan hoe iemand gewoonlijk is: (nog) drukker, (nog) spraakzamer, (nog) opgewekter, (nog) actiever, minder slaap nodig hebben, soms wat overmoedige ideeën of plannen, en soms ook moeilijker om contact mee te krijgen. Toegenomen libido kan ook voorkomen. Het kan allemaal heel subtiel zijn, maar in zo’n geval zou het ook geen probleem moeten zijn.

Per definitie is een hypomanie opvallend anders dan voor die persoon gebruikelijk, duurt ook een paar dagen (en nachten) achter elkaar, maar leidt toch niet tot grote problemen. Als dat wel het geval is, dan spreken we van manie. Dan ontstaan er bijvoorbeeld grote conflicten, geeft iemand veel teveel geld uit (soms met schulden tot gevolg), slaapt iemand nog maar een paar uur per nacht en blijft in de nacht bezig met allerlei zaken, maakt irrealistische en overmoedige plannen en kan soms ook verward gedrag gaan vertonen.

Met een manische persoon is het moeilijk contact te krijgen. Zo iemand ontkent bovendien vaak dat er iets mis is: “ik ben eindelijk mezelf!”, wat natuurlijk heel lastig is om met elkaar in gesprek te blijven en je zorgen te uiten. Kijk ook eens op de site van thuisarts voor meer informatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook