Main content

Vraag

Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met het afbouwen van paroxetine van 20 mg naar 10 mg. Ik heb hier zo’n 5 maanden overgedaan. Zonder al te veel bijwerkingen.
Nu ben ik drie weken geleden in één keer overgegaan van 10 mg naar 5 mg en heb op dit moment erg last van onttrekkingsverschijnselen zoals agitatie, slecht slapen, angst voor terugval, rillingen, maagklachten en licht in het hoofd. Ik vind het erg pittig.

Wat is wijsheid? Doorzetten (hoelang duren deze onttrekkingsverschijnselen eigenlijk?), of tijdelijk terug naar 10 mg en later nog eens proberen met afbouwstrips?

Antwoord

Beste J.,

Je hebt vrijwel zeker last van onttrekkingsverschijnselen omdat de stap waarmee je de dosis van je paroxetine hebt verlaagd voor jou veel te groot was. Het beste advies dat ik je kan geven is om snel terug te gaan naar die 10 mg en te kijken wat er dan gebeurt. Als het goed is zullen je klachten dan weer snel (binnen een paar dagen) en hopelijk volledig verdwijnen. Als dat zo is dan weet je zeker dat je last had van onttrekkingsverschijnselen en niet van de terugkeer van de klachten waarvoor je paroxetine bent gaan gebruiken.

Dat betekent ook dat je, als je je weer helemaal goed voelt, opnieuw een verantwoorde poging kunt gaan doen om je paroxetine te gaan afbouwen. Alleen moet je dat deze keer dan wel veel geleidelijker doen, om problemen zoals je die nu had zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat wil zeggen: de dosis moet in veel kleinere stapjes worden verlaagd en daar moet je voldoende tijd voor nemen. Misschien wist je dat nog niet, maar bij afbouw van medicijnen zoals paroxetine is vooral het laatste stuk van het afbouwtraject, bij lagere doseringen, het moeilijkst. Juist in dat deel moeten de stapjes waarmee de dosis verlaagd wordt heel klein worden.

Praktisch gezien is zo'n geleidelijke afbouw inmiddels heel goed mogelijk. Je behandelaar kan je daar namelijk, in overleg met jou, zogenaamde afbouwmedicatie – taperingstrips – voor voorschrijven. Als je dan tijdens het afbouwen ook nog gebruik maakt van het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit, dan help je jezelf en je behandelaar om te zien of het afbouwen goed blijft gaan. Dat biedt jullie de mogelijkheid om de afbouwsnelheid aan te passen of om een tijdje op dezelfde dosis te blijven als dat nodig is. Informatie over afbouwmedicatie vind je hieronder.

Ik hoop dat het bovenstaande duidelijk is. Bespreek dit met je behandelaar, dan hoop ik dat jullie er samen uitkomen en dat je niet alleen snel iets aan je huidige klachten zult kunnen doen, maar daarna ook verantwoord en zonder al te veel problemen helemaal zult kunnen afbouwen. Ik wens je daarbij veel succes.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 9 juni 2020
  • Deel deze pagina: