Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zijn ontwenningsverschijnselen nog mogelijk twee jaar na afbouw?

Vraag

Ik heb 25 jaar bromazepam gebruikt en ben nu twee jaar helemaal zonder.

Kan het zijn dat ik nu nog ontwenningsverschijnselen heb?

Antwoord

Beste L.,

Je stelt me een belangrijke én, voor mensen die langdurig benzodiazepines hebben gebruikt, hele relevant vraag. Is het mogelijk dat je twee jaar nadat je bent gestopt met bromazepam, dat je 25 jaar lang had gebruikt, nog steeds last hebt van ontwenningsverschijnselen?

Omdat jij 25 jaar lang bromazepam hebt gebruikt is de kans dat je nu nog steeds last hebt van ontwenningsklachten bij jou zeker aanwezig. Slaap- en kalmeringsmiddelen (benzodiazepines) kunnen mensen snel helpen om rustiger te worden en/of om beter te gaan slapen, maar zijn volgens richtlijnen bedoeld voor kortdurend gebruik – liever niet langer dan twee weken – en dus niet voor heel langdurig gebruik.

De effecten van deze middelen zijn meestal snel merkbaar en kunnen voor mensen, vooral als ze die voor het eerst gebruiken, heel positief zijn. Het lastige bij deze middelen is dat die positieve effecten vaak (en soms al heel snel) minder worden, óf dat een steeds hogere dosis nodig is om hetzelfde positieve effect te bereiken, óf dat het middel na verloop van tijd niet of nauwelijks nog het gewenste effect heeft. En dat het, naarmate mensen deze middelen langer gebruiken, steeds moeilijker kan worden om daarmee weer zonder ontwenningsverschijnselen te stoppen. Hoe je dat het beste kunt doen kun je nalezen in de algemene uitleg over afbouw van medicatie die je onder dit antwoord vindt. Belangrijk om hierbij op te merken dat verschillen hierin tussen verschillende mensen heel groot kunnen zijn.

Het is daarom heel moeilijk om met zekerheid te zeggen of klachten die jij misschien al sinds het stoppen met je bromazepam hebt, nu nog steeds ontwenningsverschijnselen zijn. Maar het zou kunnen. Ervaringen van mensen die langdurig benzodiazepines hebben gebruikt en die daarmee gestopt zijn laten zien dat het voor sommige mensen heel lang, soms meerdere jaren, kan duren voordat die weer verdwijnen maar dat dat uiteindelijk vaak wel gebeurt.

Omdat deze problemen bekend zijn wordt in richtlijnen aangeraden om middelen zoals benzodiazepines alleen kortdurend voor te schrijven en liever niet langer dan twee weken. Wat dus niet altijd gebeurt. Jij bent daar met 25 jaar gebruik helaas een voorbeeld van.

Omdat je al twee jaar lang geen bromazepam meer gebruikt is het moeilijk om te zeggen wat je nu tegen eventuele klachten, als die nog door dat langdurige gebruik komen, het beste kunt doen. Als je met die klachten goed om kunt gaan en als je in de afgelopen twee jaar hebt gemerkt dat klachten die je had, ook al zijn ze nog niet helemaal weg, wel minder zijn geworden, dan is het waarschijnlijk voor jou het verstandigste om geduld te hebben en af te wachten tot je klachten minder en minder worden en uiteindelijk ook helemaal zullen verdwijnen. Als het anders is dan raad ik je aan om er met je behandelaar over te spreken.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 1 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
benzodiazepinen
Medicatie
ontwenningsverschijnselen

Lees ook