Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Kan ik opnieuw psychotisch worden doordat oude wanen weer gevoed zijn?

Vraag

Anderhalf jaar geleden heb ik een zware psychose gehad. Ik geloofde toen heilig dat ik een heel speciaal mens was, een soort uitverkorene. Hierna heb ik deze wanen niet meer gehad.

Helaas ben ik bij een coach terechtgekomen gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Zij voedde mijn wanen van destijds. Ze zei onder andere dat ik extreem slim was en begon over de vier stadia van verlichting en dat ik net zo kon worden als moeder Theresa. Ik schrok vreselijk. De volgende dag ging ik naar een schematherapeut die mij ook vertelde hoe bijzonder ik ben.

Kortom, ik ben net de verkeerde mensen tegengekomen.

Is het mogelijk dat ik opnieuw een psychose krijg doordat ik met deze twee mensen heb gesproken die geloofden in mijn waandenkbeelden, waardoor mijn waandenkbeelden weer voet aan de grond hebben gekregen? Ik vind het doodeng en ik baal dat ik met deze twee therapeuten gesproken heb.

Is het verstandig om nu opnieuw (ik mocht stoppen van de toenmalige psychiater) antipsychotica te gaan gebruiken, zodat ik niet weer in een psychose terechtkom?

Antwoord

Beste P.,

In periodes dat er veel stress en spanning is, kan het gebeuren dat gedachten terugkomen die lijken op wat je in je psychose hebt meegemaakt. Het is naar dat je door opmerkingen van een coach en een therapeut juist meer die kant op gaat.

Het is verstandig om je zorgen te delen met mensen die je vertrouwt, ze kunnen je helpen om je gedachten te relativeren zodat je met beide benen op de grond blijft. Goed slapen, dingen doen die prettig zijn, ontspannen, goed voor jezelf zorgen… is ook allemaal belangrijk.

Antipsychotica kunnen een oplossing zijn als het niet lukt om zelf controle te houden over je gedachten, en de waanideeën groter worden. Als je geen contact meer hebt met een psychiater kan je met je huisarts overleggen wat voor jou nu het beste werkt.

Sterkte!

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Wim Veling op 21 maart 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook