Main content

Vraag

Snel denken, gevoelig zijn voor prikkels, groot rechtvaardigheidsgevoel, lat heel hoog stellen, gevoel van ‘niet begrepen worden’ zijn kenmerken van hoogbegaafdheid.

Waarom zijn er overeenkomsten tussen hoogbegaafdheid en psychosegevoeligheid?

Antwoord

Beste anoniem,

Er zijn overeenkomsten omdat letterlijk alles samengaat met alles in de psychiatrie! Dus: alle stoornisdefinities lopen letterlijk in elkaar over. Wij denken wel met ons allen dat het om verschillende ziekten en temperamenten gaat, maar in werkelijkheid is dat niet zo. Iedereen heeft zijn eigen mix van overlappende eigenschappen.

Ingewikkeld maar waar!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer uitleg over psychose en psychisch lijden:

In dit mini-college legt psychiater en hoogleraar Jim van Os uit welke DSM-diagnosen bij psychose gesteld kunnen worden, wat die betekenen en of dit nu echt allemaal apart aandoeningen zijn.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 5 april 2019
  • Deel deze pagina: