Main content

Vraag

Dag Peter,

Ik gebruik Haldol en wil graag overstappen op Zyprexa. Het gaat via de huisarts.

Kan ik zo overstappen?

Bedankt!

Antwoord

Beste M.,

Overstappen van een medicijn op een ander medicijn moet heel zorgvuldig gebeuren, om problemen door een overstap die niet op de goede manier plaatsvindt, zoveel mogelijk te voorkomen.

Omdat dit voor behandelaars vaak buitengewoon lastig is, is het UMC Utrecht samen met de Regenboog Apotheek begonnen om zogenaamde switchstrips te maken die je behandelaar aan jou kan voorschrijven. Zodat je op een verantwoordere en veiligere manier kunt switchen. En waarbij je tijdens de switch ook van dag tot dag kunt bijhouden hoe dat voor jou gaat, zodat op tijd kan worden ingegrepen als je merkt dat je door de switch klachten krijgt.

Als de switchstrip voor overstappen van haloperidol (Haldol) op olanzapine (Zyprexa) nog niet op de website van de Regenboog Apotheek wordt vermeld, neem dan contact op met de Regenboog Apotheek (je behandelaar kan dit ook doen).

Laat dit antwoord aan je behandelaar lezen, dan hoop ik dat jullie er samen in slagen om jou verantwoord en zonder problemen te laten overstappen.

Vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 17 augustus 2021
  • Deel deze pagina: