flag 001
flag 001
flag 001
flag 001
Hulp voor psychose buiten de reguliere ggz * eSpreekuur

Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waar kan mijn partner met een psychose, buiten de reguliere ggz, terecht?

Vraag

Mijn partner heeft een psychose maar gelooft niet in de reguliere psychiatrie, en al helemaal niet in de DSM-5.

Waar kan hij hulp krijgen?

Antwoord

Beste P.,

Uit je antwoord leid ik af dat hij wel hulp wil krijgen, maar niet uit het reguliere circuit of in ieder geval niet een traditioneel werkend iemand in het reguliere circuit. Klopt dat?

Het hangt er een beetje van af wat je met ‘psychose’ bedoelt en waar hij last van heeft. Is er sprake van stemmen horen, dan kan hij naar een stemmenhoordersgroep proberen te gaan in de buurt.

Zijn er andere dingen waar hij last van heeft dan kan hij kijken of er met psychotherapie iets te doen is…

Heeft hij nergens last van en is het vooral jij die wil dat hij hulp krijgt dan is het wat gecompliceerder – want om hulp te willen zoeken moet je ergens last van hebben.

Dus als je me vertelt wat er precies aan de hand is en waar hij naar op zoek is dan kan ik misschien iets preciezer adviseren. Het hangt bijvoorbeeld ook een beetje af van de stad/regio waar jullie wonen.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35

Beantwoord door: Jim van Os op 18 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook