Main content

Vraag

Ik heb lang in het hokje van ‘psychiatrisch patiënt’ gezeten. Als ik nu terugkijk op mijn leven vraag ik me af of ik niet gewoon in contact ben geweest met de geestelijke en spirituele wereld.

Hoe kan ik mij van slachtoffer omvormen tot iemand die zijn problemen heeft overwonnen? In dit stadium zit ik nu: als druppel in de oceaan die de kracht van de oceaan voelt.

Antwoord

Beste L.,

Dank voor je bijzonder relevante reflecties.

Er zijn inderdaad mensen die tot de conclusie komen dat ze de ervaringen die ze hebben meegemaakt, in het kader van wat gezien wordt als een psychiatrische aandoening, beter en constructiever kunnen plaatsen als een spirituele ontwikkeling.

Het is niet dat het een het ander uitsluit. Je kunt in het kader van een spirituele ontwikkeling bijvoorbeeld nog steeds een beroep doen op professionele hulpverlening, maar dan wel binnen de zienswijze van een spirituele ontwikkeling waar je tijdelijk hulp bij nodig kunt hebben omdat het behoorlijk heftig kan zijn.

Wat vooral belangrijk is, denk ik, is dat we elkaars zienswijzen respecteren. Dus niet per se iemand er van willen overtuigen dat hij/zij 'schizofrenie' heeft, alsof dat iets oplost, maar meer het met elkaar eens willen worden hoe het beste hulp kan worden geboden bij een bepaalde zorgbehoefte.

Dank voor je observatie!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 12 maart 2021
  • Deel deze pagina: