Main content

Vraag

Beste,

Ik heb een spieraandoening en PTSS.
De huisarts heeft pregabaline voorgeschreven.

Moet ik me zorgen maken als ik het neem in verband met verslaving?
Kan ik het middel ook combineren met een SSRI?

Alvast bedankt voor de deskundige uitleg.

Antwoord

Beste C.,

Het risico op verslaving op zich is gering maar er kunnen wel onttrekkingsverschijnelen optreden bij stoppen.

De volgende onttrekkingsverschijnselen zijn gemeld: slapeloosheid, hoofdpijn, misselijkheid, angst, diarree, griepverschijnselen, convulsies, nervositeit, depressie, pijn, hyperhidrose en duizeligheid, wat mogelijk doet denken aan fysieke afhankelijkheid. De patiënt dient hiervan op de hoogte gebracht te worden bij het begin van de behandeling. Er zijn gegevens die doen vermoeden dat de incidentie en ernst van de onttrekkingsverschijnselen na het staken van een langdurige behandeling met pregabaline, dosisgerelateerd kunnen zijn.

Er zijn artsen die het combineren met een SSRI, bijvoorbeeld bij fibromyalgie. Maar bedenk wel: hoe meer medicijnen je slikt, des te minder je weet wat je precies aan het doen bent.

Het is niet altijd rationeel om dingen te combineren! Plus er zijn waarschuwingen voor mensen met longproblemen om pregabaline niet te combineren met antidepressiva.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 15 juni 2020
  • Deel deze pagina: