Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn psychiater adviseert lithium te blijven slikken maar ik wil afbouwen, wat is uw advies?

Vraag

Beste Ralph,

In december 2015 heb ik de diagnose bipolaire stoornis gekregen. In juni wil ik graag beginnen met de afbouw van lithium. Nu lees ik op het internet over ‘lithiumresistentie’ na afbouw. Hoe kijkt u hier tegenaan?

Ook lees ik dat het zelden voorkomt dat iemand stabiel blijft zonder medicijnen, hoe ziet u dit?

Van mijn psychiater heb ik begrepen dat de bijwerkingen op lange termijn van lithium sterk samenhangen met een ongezonde leefstijl, ik heb het met name over de nieren en de schildklier. Gezien mijn gezonde levensstijl, lange perioden zonder episoden en mijn lage dosis, adviseert mijn psychiater om lithium te blijven slikken. Zou u hetzelfde adviseren?

Met vriendelijk groet,

Anoniem

Antwoord

Beste Anoniem,

Ik kan via PsychoseNet geen persoonlijk advies geven.

Algemeen gesteld is het verstandig om de laagste dosis lithium te gebruiken die bij een bepaalde persoon werkzaam is gebleken. Dat is meestal een dosis die leidt tot een 12-uurs bloedspiegel van 0.6-0.8 mmol/l, soms ook iets lager.

Iemand die een terugkerende manie of depressie heeft gehad, kan gebaat zijn bij het voortzetten van lithium, juist ook als hij/zij zich goed voelt, want het heeft een beschermend effect.

Als lithium toch wordt afgebouwd en daarna vanwege terugkerende klachten weer moet worden gestart, werkt het in verreweg de meeste gevallen even goed. Bijwerkingen op lange termijn (nierfunctie, schildklierfunctie) treden bij de meeste mensen niet op, en bovendien wordt twee keer per jaar het bloed hierop gecontroleerd, zodat er eventueel tijdig actie kan worden ondernomen.

Een gezonde leefstijl is goed voor iedereen en dus ook als je medicatie voor een psychische aandoening gebruikt. Kijk ook eens op de website ‘Alles over lithium‘.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook