Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Ik wil mijn lithium afbouwen van 300 mg naar 200 mg en dan naar nul, is dit een goede manier?

Vraag

Ik slik al 20 jaar lithium en ik ben ruim 10 jaar stabiel. Aangezien de medicijnen een negatief effect hebben op mijn nieren ben ik begonnen met afbouwen. Ik doe dit onder begeleiding van mijn behandelaar. Ik zit nu op 300 mg, hierna wil ik naar 200 mg en dan helemaal stoppen.

Is dit een goede manier en heeft u nog tips?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste mevrouw,

Stoppen met lithium moet voorzichtig gebeuren. Als de dosis in te grote stappen wordt verlaagd dan kan dat gemakkelijk problemen opleveren. Zowel fysiek als mentaal. Die problemen kunnen worden voorkomen door de dosis geleidelijk en in kleine stappen te verlagen. Waarbij de stappen naar het einde toe steeds kleiner worden. Dat is de juiste manier om onttrekkingsverschijnselen tijdens het afbouwen zoveel mogelijk te voorkomen, omdat ons lichaam zo voldoende tijd krijgt om zich aan die steeds lagere dosis aan te passen.

Zo’n geleidelijke dosisverlaging is met de standaarddoseringen voor lithium die de apotheek kan leveren in de praktijk moeilijk te realiseren. Met behulp van afbouwmedicatie (taperingstrips), die je behandelaar kan voorschrijven, kan dat wel heel goed.

Bij deze afbouwmedicatie zit een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag zelf moet invullen. Dat is niet moeilijk en kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen. Omdat je beter in de gaten kunt houden hoe het afbouwen voor jou gaat. Of je je goed blijft voelen, of dat het misschien beter begint te gaan, of dat je merkt dat je (nieuwe) klachten begint te krijgen. Als dat gebeurt dan is dat een signaal dat het afbouwen voor jou waarschijnlijk nog te snel gaat. Dan moet je contact opnemen met je behandelaar om te bespreken of je misschien een tijdje op dezelfde dosis zult blijven (we noemen dat stabiliseren) tot je klachten weer verdwijnen, waarna je weer verder kunt gaan met afbouwen, maar dan natuurlijk wel in een langzamer tempo.

Door zo te werken bied je jezelf de grootste kans om je lithium veilig en verantwoord af te bouwen. Je merkt dan vanzelf wel hoeveel tijd je nodig hebt, waarbij het belangrijk is dat je die tijd ook neemt en krijgt.

Belangrijk is ten slotte om te weten dat je ook nadat je helemaal gestopt bent nog een tijd goed op moet letten hoe het met je gaat. Het kan soms namelijk nog een tijd duren voordat mensen zich weer helemaal hersteld voelen nadat ze helemaal hebben afgebouwd. Hoe dat voor jou zal gaan en hoelang dat voor jou zou kunnen duren kan ik niet zeggen. Dat kan voor iedereen anders zijn. Het is ook mogelijk dat je hier helemaal niets van merkt.

Ik hoop dat dit antwoord je zal helpen om je lithium op een verantwoorde manier te kunnen afbouwen.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Peter Groot op 6 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Lithium
Medicatie

Lees ook