Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik gebruik al jaren lithium vanwege een bipolaire stoornis. Nu heb ik daardoor een verslechterde nierfunctie en moet ik waarschijnlijk overstappen op een ander medicijn.

Welk medicijn zou ik dan het beste kunnen nemen in de plaats van lithium? En wat zijn de bijwerkingen, ook ten aanzien van mijn nieren?

Met vriendelijke groet,

R.

Antwoord

Beste Ron,

Via PsychoseNet kunnen we geen persoonlijk behandeladvies geven. In het algemeen gelden valproïnezuur (Depakine), carbamazepine (Tegretol) en quetiapine (Seroquel) als stemmingsstabilisator, en deze middelen hebben geen negatief effect op de nieren.

Of een van deze middelen in jouw geval even effectief zal zijn als lithium, kan ik op afstand niet beoordelen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 maart 2021
  • Deel deze pagina: