Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Odette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater met ruim 20 jaar ervaring in de GGz en Jeugdzorg, waarbij ze systeemgericht denkt en werkt. Daarnaast zijn leefstijl, zingeving en spiritualiteit belangrijke aandachtspunten in haar visie op kinderen, jeugdigen, en hun families.

Heb jij ervaring met psychose bij jonge kinderen?

Vraag

Beste Odette,

Heb jij ervaring met of kennis van jonge kinderen (in de leeftijd van 7-9 jaar) waarbij een psychotische stoornis is vastgesteld? En eventuele samenhang met autisme of ADHD?

Bij ons adoptiekindje is er sprake van een vermoeden van bovengenoemde diagnosen. We krijgen weinig informatie van de arts over hoe het zich zal manifesteren, in de nabije en de verre toekomst…. Kan het bijvoorbeeld naar een gewone school? Kan het bij ons blijven wonen?

Ik ben van mening dat ieder kind is wie hij of zij is, met talenten en beperkingen. Ik ben als moeder eigenlijk van slag en weet niet wat ik met die grote onbegrijpelijke woorden moet. Er lijkt niet meer gekeken te worden naar een jong mens met een waaier aan mogelijkheden, maar er wordt geprobeerd het kind te reduceren tot een term/hokje.

Wij geloven in ons adoptiekindje en in een gelukkige toekomst, op welke manier dan ook.

Alvast hartelijk dank,

A.

Antwoord

Beste A.,

Dank voor je mail en vraag. Uit je verhaal kan ik niet opmaken bij wie jullie adoptiekind (meisje/jongen?) diagnostisch onderzoek heeft gehad, en wat de adviezen voor begeleiding/behandeling waren.

In de kinder- en jeugdpsychiatrie worden daar normaliter altijd ouders/gezin nadrukkelijk bij betrokken en wordt er samen gekeken hoe verder. Als er een dergelijke ‘zware diagnose’ is gesteld dan hoort daar ook – naast het begeleiden van de impact van zo’n bericht en uitleg over wat een diagnose inhoudt – behandeling/begeleiding bij.

Een psychotische stoornis bij een jong kind kan inderdaad voorkomen, mogelijk ook in combinatie met allerlei andere factoren (hechting, intelligentieniveau, zwakbegaafdheid, trauma’s, andere psychiatrische problematiek, omgevingsfactoren, land van herkomst, familiaire achtergrond, etc.).

Mijn advies zou zijn dit met jullie arts/huisarts/behandelaar te bespreken en samen te onderzoeken welke insteek/behandeling voor jullie het meest passend is. En mocht jullie huidige behandelaar niet passen, dan zou je het hier met de huisarts over kunnen hebben en een ander pad kunnen onderzoeken.

Veel succes gewenst,

Met vriendelijke groet,

Odette de Theije
Kinder- en jeugdpsychiater

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Odette op 25 maart 2021

Gerelateerd

Meer over

ouderschap
Psychosegevoeligheid

Lees ook