Main content

Vraag

Hallo,

Mijn zoon van 14 jaar heeft al 7 maanden last van hallucinaties, zoals het ruiken van geuren die er niet zijn, af en toe voetstappen horen en het zien van beelden (vooral enge gezichten en schaduwen van mensen). Hij weet wel dat de beelden niet echt zijn, maar hij wordt heel angstig als hij de beelden ziet.

Hij gebruikt nu twee maanden aripiprazol 2.5 mg. De hallucinaties zijn overdag minder geworden maar ’s nachts nog veel aanwezig.

Ook heeft hij de laatste tijd last van depressieve gevoelens waardoor naar school gaan ook niet meer lukt.

Hij is onder behandeling van een psychiater maar er is nog geen diagnose gesteld, de psychiater is nog zoekende.

Ik voel me machteloos als ouder.

Wat vindt u van de situatie?

Antwoord

Beste Moeder,

Wat vervelend dat u zich zo machteloos voelt, dat is heel invoelbaar. Het is wel fijn te lezen dat hij baat heeft bij aripiprazol, in ieder geval overdag. Het is belangrijk met de psychiater te bespreken of deze dosering voldoende is en/of dit mogelijk ook voor de nacht iets kan bijdragen.

U schrijft dat de psychiater 'nog zoekende' is, mogelijk is dit al gaande, maar het lijkt mij van belang dat er goede diagnostiek wordt gedaan, waarbij er zowel naar uw zoon, zijn geschiedenis, huidige situatie, omstandigheden en toestand (dat noemen we kindfactoren) alsook naar de gezinssituatie (dat noemen we systeemfactoren) wordt gekeken. Dat doen we in de kinder- en jeugdpsychiatrie altijd, omdat kinderen/jongeren nog zo in ontwikkeling zijn, onderdeel van een gezin en ook afhankelijk van de omgeving (gezin, school, etc.). Zo kan er beter begrepen worden waar de ervaringen/hallucinaties uit voortkomen en hoe deze te behandelen.

Belangrijk lijkt mij ook uw onmacht kenbaar te maken bij de behandelaar.

Ik wens u hierbij veel succes, ook voor uw zoon.

Met vriendelijke groet,

Odette de Theije


Logo biografie OdetteOdette de Theije is kinder- en jeugdpsychiater en actrice. Zij heeft in Maastricht haar opleiding geneeskunde gevolgd en specialiseerde zich in kinder- en jeugdpsychiatrie.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Odette op 4 december 2020
  • Deel deze pagina: