Main content

Vraag

Mijn broertje is er deze zomer achter gekomen dat hij ADD heeft. Hij is toen direct een oplossing gaan zoeken en kwam met het idee om LSD te gaan micro-doseren. Volgens mij doet hij dit veels te intensief, waardoor ik vermoed dat dit een psychose heeft gecreerd. Hij vertoont namelijk alle symtonen die jullie op de website hebben staan.

Zelf gelooft hij sterk dat de LSD de oplossing is waarmee hij meer controle heeft over zijn ADD. Wij als familie zien hem echter steeds verder afgeleiden van de realiteit. Ik vermoed dat de LSD de psychose alleen maar voedt en erger maakt. Kunt u dit bevestigen?

Zo ja, dan wil ik natuurlijk dat hij zo snel mogelijk stopt met het nemen van LSD. Maar ik vraag mij af wat hier de beste aanvliegroute voor is. Hij wil hier namelijk zeker niet aan meewerken en ziet de ernst van de situatie (nog) niet in. Het zou heel fijn zijn als jullie hierin kunnen adviseren!

Antwoord

Wat goed dat je voor je broertje zorgt en je zorgen maakt!

ADD is een zeer ruim begrip - het is niet echt een ziekte, het is meer dat mensen variëren in de manier waarop ze kunnen focussen, hun aandacht bij dingen kunnen houden en energie op kunnen brengen voor ook de wat saaiere dingen.

Dus "er achter komen dat je ADD hebt" klinkt dramatischer dan het is - je kunt ook zeggen dat je er achter bent gekomen onder welke omstandigheden je aandacht en concentratie minder en onder welke omstandigheden ze meer functioneren. Moet je dus gewoon rekening mee houden in het leven - het laatste wat je moet doen is er LSD voor nemen: LSD er voor gaan gebruiken is een sprong in het diepe.

LSD is een "dirty drug" - het grijpt aan op vele verschillende hersensystemen waarvan de effecten bij mensen totaal onvoorspelbaar zijn maar vaak gepaard gaan met allerlei psychedelische effecten. Er is niets rationeels aan LSD gebruiken voor "ADD". Je kunt je bij de trip die je van LSD krijgt zeker "verlicht" voelen waardoor je het gaat interpreteren als een "medicijn" voor je "ADD" - maar dat is jezelf voor de gek houden. Hoe meer je tript, des te meer je weg raakt uit de realiteit. Gewoon chemisch.

Bij chronisch gebruik van LSD treden er allerlei hersenveranderingen op (omdat het brein gaat proberen de effecten van de LSD ongedaan te maken) die ook weer allerlei psychedelische en op den duur psychotische effecten kunnen hebben. Chronisch gebruik van LSD loopt meestal verkeerd af - vraag maar aan de mensen die het geprobeerd hebben.

De beste aanvliegroute is een techniek die "motivational interviewing" heet (MI): hem geduldig bevragen op de voor en nadelen van LSD gebruik tot hij zelf motivatie gaat krijgen om er mee te stoppen.

De principes van MI zijn niet heel ingewikkeld: Zie deze link.

Alleen als hij al psychotisch is heb je kans dat MI niet gaat helpen. In dat geval beter eerst met de huisarts overleggen hoe aan te pakken.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 2 september 2019
  • Deel deze pagina: