Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Heeft psychose een negatieve invloed op het IQ?

Vraag

Mijn zoon heeft de diagnose ‘psychose‘ gekregen, en krijgt nu medicatie.

Nu horen wij van een psycholoog die wij kennen, dat elke psychose invloed heeft op het IQ (-12).

Is dit zo?

Antwoord

Beste R.,

Een verband tussen IQ en psychose wordt vooral gezien bij ernstige vormen van psychose, dat wil zeggen, bij mensen die de diagnose schizofrenie hebben gekregen. Bij andere vormen van psychose is het verband er eigenlijk niet.

Als je alle onderzoeken hiernaar op een hoop gooit, vind je een gemiddeld iets lager IQ (8 punten) bij kinderen en adolescenten die later schizofrenie krijgen, dus al ver voordat de eerste psychose ontstaat. Bij de eerste psychose is het IQ vergeleken met leeftijdgenoten zonder psychose gemiddeld 14 punten lager, bij mensen met chronische schizofrenie is het verschil nog een paar punten groter. Maar dit zijn onderzoeken die groepen mensen met schizofrenie vergelijken met groepen zonder schizofrenie.

Onderzoeken die dezelfde mensen met schizofrenie jarenlang hebben gevolgd vinden grote verschillen: veel mensen gaan over de jaren helemaal niet achteruit in IQ, een ander deel een klein beetje, en een kleine groep behoorlijk veel. Kortom: je kunt niet zeggen dat elke psychose een negatieve invloed heeft op je IQ.

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 30 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook