Main content

Vraag

Hallo,

Heeft een psychose blijvende schade in de hersenen?

Degene waar het om gaat is veel minder in staat tot prestaties en heeft niet meer de levenslust van voorheen. Lijkt in een bubble te leven en denkt niets meer te kunnen. Ook zijn er minder remmingen zichtbaar. Is er fysiek hersenschade na een psychose en is dat blijvend? Ik maak me erg veel zorgen. Ze is 20 jaar.

Groet

Antwoord

Beste,

Dat hangt van de veerkracht af van iemand, maar ook van de impact van de ziekte, van de schade die ontstond op het moment van ontsporing, van de mogelijke uitdagingen die er in de toekomst al enigszins zichtbaar zijn en ook hoe 'gezond de context om de persoon heen' is. Daarnaast is het heel logisch dat er na een psychose een lange periode van bijkomen nodig is. Verwerken, vermoeidheid, herstel. Ook voorkomend, depressieve gevoelens die ook nog eens moeilijk te erkennen zijn, daarnaast schaamte, stigma, rouw, het hervinden van je plek, je eigen ik en het heroriënteren op je leven. Dan is stilstaan zo gek nog niet om te doen.

Als je dan ouders hebt die zich heel veel zorgen maken, dan kan dit ook als extra zwaarte voelbaar zijn. Ik begrijp goed dat je deze zorgen hebt. Tegelijkertijd maakt dit het ook zwaarder voor diegene. Juist als je die leeftijd hebt, dan is het leren om buiten de zorgen van je ouders om je eigen boontjes te gaan leren doppen een hele uitdaging (letterlijk en figuurlijk). Nog meer zelfs, als een jongvolwassene door ziekte ineens met 10-0 achter staat ten opzichte van leeftijdsgenoten.

Om de zorgen te nuanceren:

Ik heb zelf geluk gehad dat ik altijd mensen om me heen heb gehad die me toch weer uit de put wisten te trekken. Na vijf psychoses ben ik er eerder op vooruit gegaan dan achteruit.

Het is niet in te schatten hoe het verloop zal zijn na een eerste psychose. Het kan de laatste zijn, het kan ingewikkelder worden en het kan heel goed zijn dat er volledig herstel zal plaatsvinden. Dan is het wel fijn als mensen er omheen dit ook geloven en uitstralen. Die energie kan iemand na een psychose wél heel goed gebruiken. Hoop, positieve prikkels, uitdagingen, erbij horen, er toe doen, zingeving, contact met anderen... en dat is ook een ingewikkeld verhaal om daar vooral zelf stappen in te zetten en voor omstanders is het de uitdaging om enerzijds te prikkelen in het zelf stappen zetten, en anderzijds het ook te laten en 'op de handen te gaan zitten' want de ander heeft het zelf te doen. Niet alleen, maar met een uitnodiging tot 'samen'.

Hartelijke groet Jeroen


Lees hier meer over Jeroen Zwaal, ervaringsdeskundige.

Lees meer over de fasen van psychose en herstel:

Meer informatie over herstel:

Lees meer over naasten:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 49
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 12 augustus 2019
  • Deel deze pagina: