Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Heb ik een psychose of dissocieer ik?

Vraag

Kan het zijn dat ik zo erg dissocieerde dat ik psychotische decompensties deed? En dat de eerder gestelde diagnose van 20 jaar geleden passé is?

Antwoord

Psychose en dissociatie zijn soms niet uit elkaar te houden. Onze classificaties, etiketten, zijn heel betrekkelijk. Er doen allerlei stereotype opvattingen de ronde. Een belangrijke is “dat dissociatie behandeld wordt met psychotherapie en zeker niet met pillen, en dat psychose vooral met pillen behandeld moet worden en zeker niet met psychotherapie”. Bij psychose komt dat vaak neer op verwaarlozing van je verhaal, je achtergrond. Bij dissociatie heb je dan nog het geluk dat iemand met je gaat praten. Ik weet het, in de praktijk is het niet zo zwart wit, maar tegelijk kom ik deze (impliciete) redenering heel vaak tegen.

Ik vraag vaak ‘wat betekent psychose voor/bij jou’? Die vraag kun je jezelf ook stellen. Wat maakt voor jou het verschil? Wat zijn voor jou de consequenties? Ook met psychotische ervaringen kun je leren omgaan.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

dissociatie
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook