Main content

Vraag

Hallo,

Ik heb een vraag over het vroegtijdig signaleren van psychose.
Bestaat hier een technologie voor in de vorm van eHealth?
En hoe worden psychosen vroegtijdig gesignaleerd?

Antwoord

Hallo,

Via eHealth vroegtijdig psychosen signaleren is mij niet bekend.
In veel regio's in Nederland is dat wel mogelijk via EDIT (Early Detection and Intervention Team), vaak verbonden aan zogenaamde VIP-teams.

Als een hulpverlener twijfelt of er sprake is van een psychose kan via het invullen van een korte vragenlijst (genaamd de CAARMS) gekeken worden of er een verhoogde kans is op een psychose. Uit die CAARMS kan een persoonlijk interview volgen. Dan kan blijken dat iemand [1] niet psychotisch is, [2] wel psychotisch is, of [3] een verhoogde kans heeft op een psychose.

In geval van [3] is het mogelijk om dan een cursus te volgen waar je leert omgaan met bijzondere en buitengewone ervaringen, met als doel te voorkomen dat het tot een psychose leidt. De VIP-teams (Vroege Interventie Psychose) kunnen dat vaak bieden.

Beantwoord ik je vraag zo?

Groeten,

Tom


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Tom van Wel op 15 mei 2020
  • Deel deze pagina: