Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Word ik weer psychotisch van cannabis?

Vraag

Geachte ik ben 27 en heb de 1ste keer op 18j een hele zware psychose gekregen. Ik dacht dat ik de duivel was en de wereld door mij zou vergaan. Moest kiezen wie er most blijven leven van mijn familie waar ik het meeste contact mee had of mee samenleefde.  Ik werd gedwongen opgenomen voor een lange tijd tot de psychose over was en er weer door gekomen ben.

De trigger was cannabis gebruiken terwijl ik heel depressief was. En dacht dat mijn vriendin vreemd ging … Toen heb ik een 2 de psychose gekregen en weer gebeurde hetzelfde, maar de psychose duurde niet zo lang en was niet zo hevig. Maar mijn vraag: ik ben nog altijd met mijn zelfde vriendin 10 jaar.. Of langer en getrouwd. Maar 3 jaar verder heb ik weer een jointje gerookt regelmatig maar nu weer gestopt duurde maar een week gewoon voor me wat rust en een geluksgevoel of weet niet waarom. Ik kom er altijd bij terug maar zou geen derde psychose willen meemaken. Dus mijn vraag: als ik niet depri ben en me goed voel en ik rook een jointje bij een film voor slapen gaan …zou dat een derde psychose sowieso veroorzaken?

Ik denk dat ik het antwoord wel weet . Maar ja :=/ leven zonder cannabis is mogelijk maar ik vind er troost in zal ik zo zeggen en ontspanning. Is er iets in de wereld dat zou verhelpen dat ik weer een psychose krijg als ik toch cannabis blijf gebruiken?

Antwoord

Hoi B,

Dank je wel voor het delen van je verhaal en je vraag. Allereerst, wat fijn dat je inmiddels een fijner leven hebt gekregen met je vrouw.

Als je weet van jezelf dat je een gevoeligheid hebt voor psychose dan is het gebruik van drugs een trigger, dat is bekend. Een trigger hoeft niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk een psychose krijgt. Het hele leven zit vol triggers.

Dat je troost vindt bij een joint, dat is een mooi aanknopingspunt. Het gebruik van softdrugs heeft een duidelijke functie en wie ben ik om dat je te ontraden? Het maakt me wel nieuwsgierig naar je situatie.

Ik hoop dat je het de moeite waard vind om je eigen vraag om te keren.
"Is er iets in de wereld die ervoor zorgt dat ik troost en rust kan ervaren, zonder dat ik cannabis nodig heb?"

Tussen de regels door meen ik te lezen dat dat een wens is, maar dat je er ergens nog niet aan toe bent. Het kost gewoon heel wat tijd totdat je tot dat punt komt. Het is wel een mooie onderzoeksvraag voor jezelf om de komende periode mee aan de slag te gaan.
Wat wil ik het liefst? Hoe wil ik dat ik ben en hoe mijn leven er over 10 jaar uit ziet?

Zolang de voordelen van gebruik opwegen tegen de nadelen, is het logisch dat je er niet mee stopt. Mocht je een derde psychose krijgen, dan ben je een grens overschreden en zul je achteraf beter inzien wat goed voor je is. Is dat het waard, om het zover te laten komen?

Of het zinvolle ontspanning is, dat vraag ik me af. Natuurlijk verdwijnt er een bepaalde spanning als je onder invloed bent en dat voelt fijn (of minder vervelend). Toch heb ik de visie dat het slimmer is om de spanning aan te gaan op een manier waardoor de spanning écht verdwijnt.

Voorbeeld: Als je rouw hebt om een dierbare en je bent ergens onbewust boos om dit verlies, dan kan het zijn dat je dit als spanning met je meedraagt. Door dit gevoel bewust op te zoeken en zodoende iets met deze boosheid te doen, kan deze spanning echt verdwijnen. Kortom, dan heeft de spanning dus nut gehad. Net zo goed dat de psychose achteraf gezien, nut kan hebben.

Kortom: spanning is een emotie in je lijf die vraagt om aandacht. Wat wil je lijf je nu echt vertellen? Hoe kan je jezelf op een gezonde wijze troost bieden? Een vorm van mild zijn voor jezelf. En dat begint al met het idee dat je het gebruik van cannabis niet veroordeelt maar ziet als: oké, blijkbaar heb ik dit nodig. Dan ontstaat er hopelijk ook ruimte voor alternatieven. En maak mensen deelgenoot van je proces. Herstellen doe je zelf, maar dat hoef je niet alleen te doen.

En die laatste zin: lastig vallen? Nee joh, je stelt een goeie vraag! Niks mis mee :)
Succes! Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 18 oktober 2018

Gerelateerd

Meer over

Drugs en alcohol
Gezin, studie en werk
Psychosegevoeligheid

Lees ook