Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychotische kwetsbaarheid en zwangerschap

Vraag

Mijn vriendin en ik hebben al jaren een kinderwens. Mijn vriendin lijdt aan een psychose. Het is al een jaar geleden dat mijn vriendin nog een psychose doormaakte. Hoe kan ik, als partner, mijn vriendin steunen? Kun je me enkele tips geven?

Antwoord

Ten eerste van haar houden en blijven houden – door dik en dun.

En voorbereid zijn – zonder er te veel op te focussen of je er blind op te staren. Het mag geen ‘ziekte’-gebeuren worden.

Wat ik bedoel is: als jullie samen eerder een psychose bij haar hebben meegemaakt en weten wat het is, en jullie hebben daarin een weg gevonden, dan ben je voorbereid.

Als je het niet samen hebt meegemaakt dan is het zaak het goed met elkaar te bespreken.

En hoewel je nooit van het ergste uit moet gaan, is het ook goed om met de POP poli (zie bijvoorbeeld deze) afspraken te maken over alle fasen inclusief een eventueel crisisplan.

Zoiets?

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Jim van Os op 22 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook