Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Heb ik een psychotische depressie gehad?

Vraag

In December 2016 kon ik van de ene op de andere dag niet meer functioneren. Ik stond klaar om naar mijn werk te gaan maar dat lukte domweg niet, ik werd emotioneel en brak en kon mezelf niet meer bij elkaar rapen. Ik bleek opeens een depressie te hebben.

Ik had nooit eerder een depressie gehad en trouwens ook nooit bedacht dat ik ooit een depressie zou kunnen krijgen. Ik ben een tijdje volledig uit de roulatie geweest en vervolgens ben ik langzaam mijn werk gaan oppakken. Dat ging in eerste instantie niet goed (te snel en te veel). Gelukkig kon ik na 2,5 maand bij een psycholoog terecht die mij goed begeleid heeft en uiteindelijk was ik na 10 maanden zo ver dat ik weer volledig kon werken, wel nog met enige moeite (vermoeidheid en concentratieproblemen).

Sinds een paar weken gaat het gelukkig heel goed met mij en functioneer ik zowel privé als beroepsmatig optimaal. Ik ben thuis aan het opruimen geslagen en toen ben ik op iets gestuit wat mij shockeerde. Ik vond onderin mijn eigen la, een zakje met een mesje en veel verschillende pillen. Ik kan het mij helemaal niet herinneren dat ik zo’n zakje met inhoud in mijn la heb gestopt en dat vind ik beangstigend en ik vind het hele idee ook beschamend, onbegrijpelijk en bizar. Ik vraag mij nu af of het mogelijk is dat ik toch niet even ‘stiekem’ psychotisch ben geweest. Is dat een reële mogelijkheid? Kan dat, zonder dat mijn omgeving dat gemerkt heeft? Ik weet dat ik in het begin van de depressie hele nare suïcidale gedachten heb gehad waar ik mij diep voor schaamde, verder heb ik, voor zover ik dat kan beoordelen, geen last gehad van wanen of hallucinaties. Ik ben wel bekend met milde hypnagoge hallucinaties in perioden van ervaren stress.

Sinds vorige maand ben ik niet meer onder behandeling van de psycholoog en het is ook geen vraag die ik aan haar of aan mijn huisarts zou willen en kunnen voorleggen, dat vind ik te gênant. Ik kan mij nu weer niet goed voorstellen dat ik ooit weer een depressie zou doormaken, maar ik heb inmiddels geleerd dat je dat nooit kan weten en mijn psycholoog gaf bij de laatste sessie aan, dat ik nog een tijdje kwetsbaar zou blijven, mede door de situatie waarin ik mij bevind. Daarom wil ik weten of het mogelijk is dat ik tijdens de depressie psychotisch ben geweest.

Alvast bedankt voor het beantwoorden.

Antwoord

Je hebt een erg moeilijke periode doorgemaakt met veel emotionele klachten. Kennelijk ben je op een bepaald moment zo wanhopig geweest dat je ook suïcidale neigingen hebt gehad, maar daar gelukkig nooit aan hebt toegegeven.

Je vraagt je af of je psychotisch bent geweest omdat je je niet meer kunt herinneren dat je ooit pillen en mesjes hebt weggestopt. ‘Psychotisch‘ is een heel breed begrip, zoals op onze website ook wordt uitgelegd. Psychotische verschijnselen zijn er in alle gradaties van ernst en duur. Je beschrijft zelf de milde hypnagoge hallucinaties als je in slaap valt in wat stressvolle perioden, dat komt veel voor. Een ‘psychotische depressie’ is toch een wat ander beeld dan jij beschrijft.

Ik denk niet dat je tijdens je depressie (eventjes) psychotisch bent geweest. Wel dat je op hele heftige momenten sommige dingen in een soort roes hebt gedaan, waardoor je dat later vergeten bent. Maar dat is toch wat anders. Fijn dat het weer goed met je gaat. Kijk vooral vooruit!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 10 januari 2018

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook