Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is inositol een geschikte vervanger voor litium?

Vraag

Ik ben al ongeveer 2 jaar stabiel met twee tabletten met lithiumcarbonaat per dag voor mijn bipolaire stoornis. Omdat ik steeds meer berichten lees over mensen die last krijgen van hun nieren, wil ik dit graag langzaam afbouwen. Als vervanger wil ik dan myo-inositol capsules of poeder gaan gebruiken. Wat vindt u daarvan?

Antwoord

De laatste meta-analyse uit 2014 suggereert dat inositol mogelijk enig effect kan hebben op depressie (vooral pre-menstrueel), maar erg sterk is het bewijs niet. Ook is er geen bewijs dat het nieuwe episoden van manisch-depressiviteit kan voorkomen.

Er is natuurlijk een mogelijkheid dat het bij jou wel een effect kan hebben, maar de statistiek staat niet aan de kant van de inositol.

Ik neem aan dat je nierfunctie regelmatig gecontroleerd wordt?

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook