Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Religie indicatief voor hersenaandoening

Vraag

https://www.psychosenet.nl/vragenlijst/psychose-test/

U geeft aan op bovengenoemde vragenlijst, dat “het geloven in krachten van heksen en voodoo en het bovennatuurlijke” indicatief is van psychotisch gedrag. Kan ik er vanuit gaan dat, volgens uw website, religie, in welke vorm dan ook, indicatief is van een pathologische hersenaandoening?

Antwoord

Beste Jeroen,

Wij zeggen natuurlijk nergens dat psychose een pathologische hersenaandoening is. Wat we wel zeggen is dat psychose onderdeel is van menselijke psychische variatie en dat boven een bepaalde score er mogelijk een zorgbehoefte op kan treden.

De CAPE geeft een dergelijke score, waarmee mensen een indruk kunnen krijgen waar ze ergens zitten in het spectrum van menselijke variatie dat psychose heet.

Meer niet!

Ik krijg de indruk dat je ons in een bepaalde hoek wilt zetten?

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 8 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook