Main content

Vraag

Binnenkort ben ik van plan om XTC te gaan gebruiken op een feestje. Nu heb ik dit denk ik in totaal zo’n 6 keer gedaan, en ik probeer altijd zo min mogelijk te gebruiken en zo veel mogelijk tijd te nemen tussen elke volgende keer.

Maar nu heeft mijn broer afgelopen jaar een psychose gehad met stemmen horen en heel veel angst. Ik weet dat ik als direct familielid al 10 keer zoveel kans heb op psychose, alleen is dit tot nu toe nog nooit (met of zonder XTC) bij mij opgetreden.

Kan dit toch nog op mijn leeftijd (midden 20) spontaan ontstaan of getriggerd worden door drugsgebruik?

Kan ik nog iets doen om het te voorkomen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste M.,

De genetische kwetsbaarheid voor psychose werkt via gevoeligheid voor bepaalde omgevingsfactoren zoals drugs.

Dus een verhoogd genetisch risico voor psychose betekent onder andere een verhoogde gevoeligheid voor psychose-inducerende drugs zoals XTC.

Dit betekent niet dat je meteen psychotisch wordt als je XTC gebruikt, maar wel dat je zenuwstelsel bij herhaald gebruik steeds meer gesensitiseerd kan raken om in de toekomst psychotisch te reageren en te decompenseren.

Dus de belangrijkste manier om te voorkomen dat je psychotisch raakt is lifestyle aanpassingen: geen drugs, goede voeding, goede beweging, normale stress, veel aandacht voor slaap, meditaties, je psychische kwetsbaarheden leren kennen - dat soort dingen.

Dus XTC is niet echt aan te raden, vrees ik.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over drugs en alcohol:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 11 oktober 2021
  • Deel deze pagina: