Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Schizofrenie: Houding of een wetenschappelijk feit?

Vraag

Schizofrenie heeft drie belangrijke aspecten: Psychose, negatieve symptomen, en cognitieve symptomen. Voor lange termijn herstel, zijn de twee laatste van essentieel belang.

Waarom dan uw houding?

Antwoord

Sorry ik begrijp de vraag niet.

Waar we het over hebben is niet een “houding” maar een wetenschappelijk feit: namelijk dat psychose een spectrum is van aandoeningen en verschijnselen (schizofrenie, schizoaffectief, schizofreniform, psychose NAO, waanstoornis, door een middel geïnduceerde psychotische stoornis, etc) die allemaal zwaar met elkaar verwant zijn en derhalve niet als aparte ziekte-entiteiten kunnen worden beschouwd.

Schizofrenie is simpelweg een containerbegrip voor de 30% van de mensen binnen het psychose spectrum met de meest ongunstige prognose – maar dat wel het denken over die andere 70% ernstig besmet. Diagnose moet niet worden verward met prognose – dat is een kunstfout. Welke arts gaat nou zeggen: uw diagnose is dat u een slechte prognose heeft (terwijl hij daar niet eens zekerheid over heeft)?

Met andere woorden: psychose is een spectrum waarbinnen geen aparte stoornissen kunnen worden onderscheiden. Schizofrenie bestaat dus niet (evenmin als schizoaffectief, schizofreniform, psychose NAO, waanstoornis, door een middel geïnduceerde psychotische stoornis, etc). Psychosegevoeligheid (die het hele spectrum van psychose beslaat) bestaat dus wel!

Zoiets?

Het staat ook uitgelegd op onze website! Zie deze link

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 17 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook