Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe regel ik een second opinion?

Vraag

Geachte heer van Os,

Ik zou graag een second opinion laten doen omtrent mijn RM machtiging die voor 6 tot 8 weken is afgegeven. De instelling waar ik behandeling krijg, wilt mij ook medicatie toedienen. Gezien u en ik daar ook geen voorstander van ben. Vraag ik uw of uw een goede onafhankelijke arts weet die mij hier bij kan ondersteunen. In deze verkeerde gestelde diagnose.

Alvast hartelijk dank.

Met vriendelijke groeten,

R

Antwoord

Beste R,

Dank voor je vraag maar een second opinion is niet wat nu gaat helpen. De RM is opgelegd door de rechter op basis van wettelijke criteria en het gaat in zo’n geval niet zozeer om de diagnose maar om de aanwezigheid van psychische problematiek in brede zin.

Je kunt de geneesheer-directeur verzoeken om een opheffing van de maatregel, je advocaat inschakelen of de patiëntvertrouwenspersoon om advies vragen.

Probeer ook zoveel mogelijk te onderhandelen – bijvoorbeeld je kunt medicatie onderhandelen in de zin van een lagere dosis, een minder ingrijpend middel, minder bijwerkingen, etc….

Sorry dat ik niet meer kan doen nu!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 37
Beantwoord door: Jim van Os op 25 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
second opinion

Lees ook