Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik medicatie weigeren bij RM?

Vraag

hallo,

Ik heb een vraag. Ik heb een rechtelijke machtiging ivm psychoses en word nu in feite hierdoor gedwongen om olanzapine te slikken en als ik dit niet slik dan kunnen ze me gedwongen opnemen. Nou is het zo dat door de medicatie 12 uur per dag slaap, wat ik niet heel prettig vind omdat je dag dan voor je gevoel super veel slaapt. Ook merk ik dat het medicijn mijn bewustzijn verminderd terwijl ik juist die wil vergroten door het volgen van yoga e.d.

Kan ik de olanzapine weigeren bij een RM? Of is er medicatie wat niet die uitwerking heeft van veel slapen en bewustzijn minder beïnvloed? Ik hoor het graag. Wil niet gedwongen opgenomen worden.

Antwoord

Hey Karin,

Dank voor je bericht – sorry ben een beetje laat.

Een RM is niet genoeg voor een dwangbehandeling, hier is een aparte procedure voor nodig waarin wordt aangetoond dat er sprake is van een noodsituatie.
Je kunt de info hierover vinden op: https://www.pvp.nl/Opgenomen/Dwangbehandeling

Ook de PVP-er kan je informatie hier over geven.

Mijn tip is: onderhandelen over de dosis en vrijwillig nemen is beter dan dwangbehandeling krijgen met een middel en de dosis niet controleren. Maar je kunt ook proberen aan te tonen dat er geen sprake is van een noodsituatie en dat je ook zonder medicatie beter kunt worden. Laat je bijstaan door de PVP-er hierin en desnoods een advocaat.

Greetz en sterkte!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 18 december 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook