Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kan ik Seroquel XR afbouwen met behulp van taperingstrips?

Vraag

Beste Peter,

Sinds een tijdje ben ik Seroquel aan het afbouwen. Ik zit nu op 650, twee van 25 snelwerkend en twee van 300 XR. Volgens mijn psychiater bestaan van de Seroquel XR geen tabletten van 25 mg.

Kan ik Seroquel XR afbouwen met behulp van taperingstrips?

Bedankt!

Antwoord

Beste M.,

Verantwoord afbouwen doe je door de dosis geleidelijk en ‘hyperbolisch’ te verlagen. Hyperbolisch betekent dat de stappen waarmee de dosis wordt verlaagd naar het einde toe steeds kleiner worden. Met de standaarddoseringen die de apotheek kan leveren kan je behandelaar je hiermee niet goed helpen. Met taperingstrips voor quetiapine (Seroquel), die je behandelaar aan jou kan voorschrijven, kan dat wel.

Als je taperingstrips gebruikt dan heb je ook de mogelijkheid om op eenvoudige wijze bij te houden hoe het afbouwen voor jou gaat. Je moet daarvoor één keer per dag het zelfmonitoringformulier invullen dat bij iedere taperingstrip geleverd wordt. Dat is niet moeilijk en kost niet veel tijd. Als je dat doet dan help je zowel jezelf als je behandelaar om het afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat biedt jullie de mogelijkheid om het afbouwschema aan te passen als blijkt dat dat nodig is (als je last krijgt van onttrekkingsverschijnselen).

Door op deze manier goed samen te werken (laat dit antwoord aan je behandelaar lezen) geef je jezelf de grootste kans om op een goede manier en hopelijk zonder problemen met je quetiapine te kunnen stoppen. Honderd procent garantie dat dat lukt kan niemand je geven. Maar op deze manier kun je er samen met je behandelaar op een verantwoorde en veilige manier achter komen of dat lukt. Om het afbouwen zo voorzichtig te doen is voor jou extra belangrijk omdat je ook nog andere medicijnen gebruikt.

SAMENVATTEND: Je kunt je quetiapine (Seroquel) met behulp van taperingstrips voor quetiapine in goed overleg met je behandelaar dus heel goed geleidelijk en verantwoord afbouwen. Je moet er alleen nog wel rekening mee houden dat de quetiapine in de taperingstrips nog geen langzame afgifte is. Maar dat hoeft geen probleem te zijn als je dan tijdens het afbouwen twee keer per dag je medicatie gaat innemen in plaats van één keer per dag. Je hebt daar nu al ervaring mee met de 25 mg ‘snelwerkende’ medicatie die je nu al gebruikt. Er komen in de toekomst overigens quetiapine taperingstrips met langzame afgifte. Ik weet alleen niet wanneer dat is en of je daar eventueel op wilt wachten.

Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt.

Vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 8 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
Seroquel
taperingstrips

Lees ook