Main content

Vraag

Hallo,

Ik ben Seroquel XR aan het afbouwen. Ik gebruikte dit vanwege een burn-out.

Nu heb ik 50 mg langwerkend en deze kun je niet in een lagere dosering krijgen.

Ik heb vorige week de pil doormidden gedaan om het nog enigszins af te kunnen bouwen. Ik ben er helaas  vreselijk ziek van geworden.

Nu is mijn vraag, wat gebeurt er met de werking van de pil nu ik de langwerkende pil doormidden heb gebroken?

En heeft u enig idee hoelang de ontwenningsverschijnselen gaan duren? Ik zit nu op 7 dagen.

Alvast ontzettend bedankt!

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Door het breken van je langwerkende Seroquel (quetiapine) tabletten heb je twee dingen tegelijk gedaan. Je hebt de dosis verlaagd én je hebt ervoor gezorgd dat de quetiapine niet meer langwerkend is. Volgens de bijsluiter mag je de Seroquel tabletten niet breken. De klachten die je nu hebt zullen vooral een gevolg zijn van die dosisverlaging, maar het breken kan die klachten mogelijk nog verergerd hebben.

Wat je klachten in ieder geval duidelijk laten zien is dat het verlagen van de dosis van 50 naar 25 mg voor jou een veel te grote stap is. Omdat die stap te groot is heb je nu last van onttrekkingsverschijnselen. De snelste manier om daar weer vanaf te komen is om de dosis weer te verhogen naar die 50 mg. Door de dosis weer te verhogen verdwijnen onttrekkingsverschijnselen meestal weer heel snel.

Wachten tot de klachten die je nu hebt overgaan zou ik niet doen, omdat je niet weet of dat gebeurt en hoelang dat kan gaan duren en omdat je klachten dan misschien nog erger worden.

Als je je na dosisverhoging weer goed en sterk genoeg voelt om een nieuwe afbouwpoging te wagen dan kan dat. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je verantwoord en geleidelijk gaat afbouwen. Waarbij je tijdens het afbouwen ook zelf bijhoudt hoe dat voor jou gaat. Als je dat goed doet dan maakt dat het voor jou en je behandelaar iets makkelijker om snel in te grijpen als je tijdens het afbouwen last krijgt van klachten (onttrekkingsverschijnselen). Laat je behandelaar dit antwoord ook lezen.

Met de medicatie die de apotheker standaard kan leveren gaat dit jou en je behandelaar allemaal niet lukken. Dat komt doordat farmaceutische bedrijven nooit de lagere doseringen hebben geleverd die nodig zijn om verantwoord en veilig te kunnen afbouwen. Je hebt nu helaas zelf moeten ervaren wat daarvan de gevolgen kunnen zijn.

Met behulp van taperingstrips (afbouwmedicatie) is verantwoord afbouwen inmiddels praktisch wel heel goed mogelijk. Vergelijkbare oplossingen zijn er op dit moment niet. Je behandelaar kan je met behulp van taperingstrips een verantwoord (en zogenaamd 'hyperbolisch') afbouwschema voorschrijven op basis van samen beslissen. Dat schema kan wanneer dat nodig is tijdens het afbouwen (als je klachten krijgt) eenvoudig worden aangepast. Invullen van het zelfmonitoringformulier dat bij afbouwmedicatie zit helpt hierbij. Dat moet je één keer per dag doen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd.

Voordat je aan een nieuwe afbouwpoging gaat beginnen is het denk ik voor jou op dit moment het allerbelangrijkst om zo snel mogelijk van je huidige klachten af te komen. Ik hoop dat dit antwoord daarbij helpt. En ik hoop ook dat het je daarna zal lukken om op een goede manier en zonder veel klachten je quetiapine af te bouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Lees verder over afbouwen:

Lees meer over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 21 juli 2020
  • Deel deze pagina: