Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

seroxat en euthyrox – gaat dat samen?

Vraag

Wat kun je het beste doen nu? Ik slik nu 12 jaar seroxat. De ene zegt ‘voor de scherpe kantjes eraf te nemen’. Andere zeiden niets, alleen geen andere pillen erbij slikken. Toch kreeg ik de laatste jaren eutirox en een bloeddruk medicijn. Hoe staan die verbindingen en zou ik kunnen proberen van dieseroxat af te komen?

Heb er geen begeleiding in, want niemand weet iets waar ik me mee kan vinden.Mijn psychiater werd ziek en sindsdien zwerf ik.

Antwoord

Beste P,

Moeilijk te zeggen of je door moet gaan met seroxat. Mijn vraag zou zijn: helpt het ergens voor? Of heeft het in het verleden duidelijk voor iets geholpen? Als het antwoord “nee” kun je overwegen af te bouwen. Denk er aan: dit moet LANGZAAM gebeuren, anders kunnen er nogal heftige ontwenningsverschijnselen ontstaan.

Op zich kan de seroxat samengaan met de schilkliermedicatie die je opgeeft (euthyrox) dus dat is probleem niet. Het bloeddrukmedicijn weet ik niet, daarvoor moet ik de naam hebben, maar in het algemeen gaat dat goed samen met seroxat. Echter waar je rekening mee moet houden is dat je depressief was vanwege de schildklier, en dat met de euthyrox de noodzaak voor de seroxat verdwenen is.

Succes in ieder geval, en probeer een arts te spreken hierover!

Beantwoord door: Jim van Os op 30 september 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook