Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Sinds het blowen voel ik me raar, heeft u tips?

Vraag

Beste meneer Veling,

Ik ben 15 jaar en heb een probleem…

Sinds ik geblowed heb (vorige week) voel ik me heel anders dan normaal. Het voelt alsof ik grip op de realiteit kwijt ben en ik voel me nog steeds een beetje stoned. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en ben ook echt bang. Het rare is dat ik veel heb geblowed en nooit eerder zulke rare klachten heb gekregen.

Weet u wat ik moet doen of heeft u tips?

Dank u wel.

Antwoord

Beste W.,

Zo’n gevoel blijft helaas wel vaker hangen bij jongeren die blowen, ook als ze eerder zonder problemen cannabis hebben gebruikt. Het kan door van alles komen, soort/hoeveelheid/sterkte van de cannabis, je fitheid, stress, slaaptekort, alcohol, etc. Meestal gaat het uiteindelijk vanzelf weer over. Het helpt daarbij om goed voor jezelf te zorgen: goed slapen en eten, voldoende lichaamsbeweging en ontspanning, ritme en structuur in je dagen houden. En natuurlijk even geen cannabis, andere drugs en alcohol. Het kan zijn dat je extra gevoelig bent voor negatieve effecten van cannabis, dus voorzichtig zijn!

Veel blowen in jouw levensfase heeft een negatief effect op de ontwikkeling van de hersenen, en het geeft een verhoogd risico op psychose, dus mijn advies zou zijn om sowieso zo min mogelijk te blowen – ik kan het niet laten om je dit ongevraagde advies ook mee te geven.

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 8 december 2023

Gerelateerd

Meer over

blowen
Drugs en alcohol
psychose en drugs
Psychosegevoeligheid

Lees ook