Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Zijn de slaapproblemen onttrekkingsverschijnselen van olanzapine?

Vraag

Mijn man heeft twee jaar een hele hoge dosering (20 mg) olanzapine geslikt als gevolg van ontslag op zijn werk, waarna hij extreem angstig werd en niet meer sliep.

Met behulp van een andere psychiater heeft hij dit langzaam afgebouwd naar 0. Na twee weken begonnen de zware slaapproblemen weer en is hij weer 2.5 mg olanzapine gaan slikken. Ik ben hier zeer op tegen vanwege alle bijwerkingen en het feit dat hij geen psychose (meer) heeft. Maar lorazepam helpt niet.

Wat is nu raadzaam? Is het niet slapen een afkickverschijnsel? Iets dat uiteindelijk weer overgaat?

Antwoord

Beste M.,

Je schrijft dat je man weer 2.5 mg olanzapine is gaan gebruiken. Als zijn slaapproblemen daarna weer (snel) zijn verdwenen of verminderd dan is aannemelijk dat die slaapproblemen onttrekkingsverschijnselen waren en dat de afbouw van de olanzapine voor je man toch nog te snel is gegaan. Als je man nu geen slaapproblemen meer heeft, dan kan een nieuwe afbouwpoging de moeite waard zijn. Alleen moet daar deze keer dan wel veel meer tijd voor worden uitgetrokken om ervoor te kunnen zorgen dat de dosis in hele kleine stapjes heel geleidelijk wordt verlaagd. De behandelaar kan hiervoor afbouwmedicatie (taperingstrips) voorschrijven.

Ik raad je man aan om tijdens het afbouwen gebruik te maken van het zelfmonitoringformulier dat bij iedere taperingstrip zit. Als hij dat iedere dag invult dan helpt hij zichzelf en zijn behandelaar om te bepalen hoe goed het afbouwen gaat. Dat biedt de mogelijkheid om de afbouwsnelheid aan te passen als dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld door afbouwsnelheid nog verder te verlagen of door een tijdje op dezelfde dosis te blijven.

Het is verder raadzaam om dit formulier ook nadat de olanzapine volledig is afgebouwd nog één ot twee maanden in te vullen. Om te kunnen zien of die slaapproblemen deze keer wegblijven of hopelijk veel minder zijn. Uit de praktijk blijkt dat het na het stoppen soms nog een tijd kan duren voordat mensen zich weer helemaal hersteld voelen.

Bespreek dit advies met de behandelaar, want die moet samen met je man beoordelen wat het beste is om te doen. Goed samenwerken biedt de grootste kans om succesvol te kunnen stoppen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 4 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine
slaapproblemen

Lees ook