Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Slapeloosheid door stoppen met Seroquel / quetiapine?

Vraag

Al 5,5 jaar heb ik Seroquel / Quetiapine gehad, aanvullend op Camcolit, voor Bipolaire stoornis type 1 . In overleg met psychiater ben ik hiermee gestopt. Sindsdien kan ik niet meer slapen. Niet inslapen, niet doorslapen.

Ik heb nu slaapmedicatie nodig als vervanging van Seroquel. Ik vind het afschuwelijk. Een extra pil nodig hebben om te kunnen slapen. Is er kennis van Seroquel/Quetiapine, dat de slapeloosheid hierdoor kan komen?

 

Antwoord

Beste J,

Ja, als je stopt met een medicijn als seroquel kun je helaas een tijd lang allerlei verschijnselen krijgen

Seroquel als slaapmiddel wordt gebruikt in een hele lage dosering van 25mg – een stuk lager dan mensen gebruiken als antipsychoticum.

Als je seroquel ook niet in een lage dosis wil gebruiken, kun je met de huisarts of de psychiater overeenkomen om tijdelijk bv promethazine te gebruiken voor de slaap.

Hope this helps

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Bijwerkingen
Bipolariteit, manie, hypomanie
Camcolit
Medicatie
overige onderwerpen
Promethazine
Quetiapine
Seroquel

Lees ook