Main content

Vraag

Al 5,5 jaar heb ik Seroquel / Quetiapine gehad, aanvullend op Camcolit, voor Bipolaire stoornis type 1 . In overleg met psychiater ben ik hiermee gestopt. Sindsdien kan ik niet meer slapen. Niet inslapen, niet doorslapen.

Ik heb nu slaapmedicatie nodig als vervanging van Seroquel. Ik vind het afschuwelijk. Een extra pil nodig hebben om te kunnen slapen. Is er kennis van Seroquel/Quetiapine, dat de slapeloosheid hierdoor kan komen?

 

Antwoord

Beste J,

Ja, als je stopt met een medicijn als seroquel kun je helaas een tijd lang allerlei verschijnselen krijgen

Seroquel als slaapmiddel wordt gebruikt in een hele lage dosering van 25mg - een stuk lager dan mensen gebruiken als antipsychoticum.

Als je seroquel ook niet in een lage dosis wil gebruiken, kun je met de huisarts of de psychiater overeenkomen om tijdelijk bv promethazine te gebruiken voor de slaap.

Hope this helps

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). In 2022 verscheen zijn boek We zijn God niet (samen met Myrrhe van Spronsen).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017
  • Deel deze pagina: