Main content

Vraag

Ik slik voor de nacht, om te slapen 10 mg Diazepam. Ik heb vannacht bijna niet geslapen hierop, Het blijft maar malen in m’n hoofd. Ook nu , overdag. Ik zou wel even willen slapen en heb nog Lorazepam liggen.

Kan ik er daar één van innemen, zodat ik hopelijk even slaap en het in m’n hoofd rustig wordt.

Antwoord

Ik kan op deze website geen concrete adviezen geven over individuele behandelingen, want ik ken je natuurlijk niet. In het algemeen kan ik zeggen dat overdag slapen, zeker als je daar ook nog eens medicatie voor nodig zou hebben, niet goed is om je dag- en nacht ritme, en daarmee je slaap, te verbeteren. Slapen doen we in de nacht, bij voorkeur zonder slaapmedicatie, en overdag zijn we actief.

Een spontane 'powernap' kan OK zijn, maar dan kort en zonder pillen. Diazepam en lorazepam zijn overigens allebei niet bedoeld als slaapmedicatie, maar als angstdemper. Dit soort medicatie ('pammen', oftewel benzodiazepines) werken goed als je ze af en toe gebruikt, en verliezen hun werking bij langdurig gebruik. Dan heb je er een probleem bij, namelijk afhankelijkheid van een benzodiazepine. Wees er dus zuinig mee. Als je wakker ligt door piekeren en malen, moet je je afvragen welk probleem daarachter schuilgaat.

Het is 'vanaf de zijlijn' natuurlijk makkelijk gezegd, maar daarom niet minder waar.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Lees verder over medicatie:

Lees meer over afbouwen:

Kijk ook hier:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 60
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 juni 2019
Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Meer weten?

  • Via deze link vind je een overzicht van alle antwoorden in de PsychoseNet kennisbank.
  • Via deze link vind je een overzicht van Ralph Kupka zijn antwoorden.

Meer lezen over bipolariteit?

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: