Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Slapen met diazepam en lorazepam?

Vraag

Ik slik voor de nacht, om te slapen 10 mg Diazepam. Ik heb vannacht bijna niet geslapen hierop, Het blijft maar malen in m’n hoofd. Ook nu , overdag. Ik zou wel even willen slapen en heb nog Lorazepam liggen.

Kan ik er daar één van innemen, zodat ik hopelijk even slaap en het in m’n hoofd rustig wordt.

Antwoord

Ik kan op deze website geen concrete adviezen geven over individuele behandelingen, want ik ken je natuurlijk niet. In het algemeen kan ik zeggen dat overdag slapen, zeker als je daar ook nog eens medicatie voor nodig zou hebben, niet goed is om je dag- en nacht ritme, en daarmee je slaap, te verbeteren. Slapen doen we in de nacht, bij voorkeur zonder slaapmedicatie, en overdag zijn we actief.

Een spontane ‘powernap’ kan OK zijn, maar dan kort en zonder pillen. Diazepam en lorazepam zijn overigens allebei niet bedoeld als slaapmedicatie, maar als angstdemper. Dit soort medicatie (‘pammen’, oftewel benzodiazepines) werken goed als je ze af en toe gebruikt, en verliezen hun werking bij langdurig gebruik. Dan heb je er een probleem bij, namelijk afhankelijkheid van een benzodiazepine. Wees er dus zuinig mee. Als je wakker ligt door piekeren en malen, moet je je afvragen welk probleem daarachter schuilgaat.

Het is ‘vanaf de zijlijn’ natuurlijk makkelijk gezegd, maar daarom niet minder waar.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 60
Beantwoord door: Ralph Kupka op 12 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Lorazepam
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook