Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Weer slapen zonder slaapmedicatie?

Vraag

Sinds 2 jaar slik ik clozapine als slaapmedicatie, op dit moment 12,5mg. Dit nadat ik met heel veel moeite 3 soorten ‘pammen’ had afgebouwd. Ik ben gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis type 2. In oktober en november vorig jaar heb ik 16 ECT-behandelingen ondergaan. Ik slik efexor en lamotrigine. Ik zou heel graag na jarenlang chemisch te slapen weer zonder chemische hulp willen slapen. Kun je me alsjeblieft adviseren?

Antwoord

Beste J,

Ik kan me goed voorstellen dat je je afvraagt of je ook weer eens zonder (slaap) medicatie kunt slapen. Nu is clozapine niet een gebruikelijk slaapmiddel (zoals de ‘pammen’ die je eerder hebt gebruikt), maar een (in jouw geval zeer laag gedoseerd) antipsychoticum. Als je je momenteel emotioneel stabiel voelt, kun je natuurlijk eens proberen hoe het zonder medicatie gaat. Zorg dan wel dat je ‘slaap hygiëne’ goed op orde is: in de avond geen koffie en alcohol, in de avond niet teveel activiteiten of intensieve gesprekken plannen, op een vaste tijd gaan slapen, voordat je gaat slapen niet in beeldschermen kijken, een koele en donkere slaapkamer, eventueel een warm bad of douche voor je naar bed gaat.

Het kan best zijn dat je de eerste nachten zonder medicatie moeilijker in slaap valt. Lig daar niet wakker van, m.a.w., blijf rustig liggen met je ogen dicht, zet eventueel de radio heel zachtjes aan, etc. Ik zie dat je ook lamotrigine gebruikt, dat kun je het beste in de ochtend innemen. En…de volgende ochtend niet uitslapen en begin de dag buitenshuis zodat je biologische klok gaat lopen. Probeer het eens.

Welterusten en vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
slaapproblemen

Lees ook