Main content

Vraag

Beste Peter Groot,

Ik gebruik op dit moment 62.5 mg clozapine en 10 mg aripiprazol.

Mijn behandelaar stelde vanavond aan mij voor om af te bouwen naar 50 mg. Die laatste 50 mg mag ik optioneel gebruiken als slaapmedicatie. Als ik geen slaapmedicatie wil gebruiken mag ik er in één keer mee stoppen, of in twee stappen van 25 mg. Van andere artsen heb ik de afgelopen jaren begrepen dat zeker de laatste medicatie voorzichtig afgebouwd moet worden. Dat las ik ook in het vorige advies van u.

Ik heb, zoals u adviseerde, dat advies voorgelegd aan mijn behandelaar. Zij gaf toen aan dat de laatste stap van 50 mg (of minder) min of meer verwaarloosbaar is.

Het voelt nogal alsof ik in een spagaat zit: de meeste mensen zeggen, wees voorzichtig. Mijn behandelaar die verantwoordelijk is adviseert het tegenovergestelde.

Wat is een veilige route om naar die nul te komen?

Wat meespeelt is dat ik mijn behandelaar ’te vriend’ wil houden en dat vind ik lastig als ik ervoor kies om een ander pad te nemen.

Vriendelijke groet,

D.

Antwoord

Beste D.,

Wat je psychiater over het stoppen vanaf 50 mg zegt, dat die stap min of meer verwaarloosbaar is, is niet juist. Die stap is beslist niet verwaarloosbaar, integendeel.

Bij afbouwen is juist het allerlaatste deel, bij lage doseringen, het moeilijkst. Dat komt doordat de bezetting van de receptor waar het antipsychoticum op aangrijpt, juist bij die lagere doseringen bij kleine dosisveranderingen, heel sterk verandert. Je psychiater heeft tijdens haar opleiding geleerd hoe dat zit.

Hieronder vind je drie verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen waarin dit wordt uitgelegd. Vraag je psychiater om hier kennis van te nemen voordat je een nieuw gesprek met haar hebt.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

referenties:
Horowitz, M. A., Murray, R. M., & Taylor, D. (2020). Tapering antipsychotic treatment. JAMA Psychiatry. https://doi.org/10.1001/jamapsychiatry.2020.2166
Groot, P. C., & van Os, J. (2020). How user knowledge of psychotropic drug withdrawal resulted in the development of person-specific tapering medication. Therapeutic Advances in Psychopharmacology. https://doi.org/10.1177/2045125320932452
Horowitz, M. A., & Taylor, D. (2019). Tapering of SSRI treatment to mitigate withdrawal symptoms. Lancet Psychiatry, 6(6), 538-546. https://www.thelancet.com/article/S2215-0366(19)30032-X/fulltext
Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Peter Groot op 10 oktober 2020
  • Deel deze pagina: