Main content

Vraag

Ik hoor al ruim 20 jaar stemmen, maar de laatste tijd zijn ze erg aanwezig. Ze maken me stuk en het lukt me niet meer om tegen ze te strijden. Ik ben te moe ervan.

Ik heb informatie gezocht over stemmen horen en het blijkt dat het je eigen gedachten zijn (dat dacht ik zelf ook al).

Maar waarom mag je dan niet doen wat ze zeggen als het je eigen gedachten zijn? En klopt het dan dat ik onbewust mezelf de vernieling in help met mijn gedachten?

Antwoord

Beste S.,

Je kunt het het beste als volgt zien.

  1. Alle mensen hebben manieren om zich te verhouden tot zichzelf: je vindt jezelf soms leuk, soms aardig, soms vervelend, soms voel je je schuldig, soms voel je je lelijk, etc. etc. We hebben dus als mens de unieke capaciteit om iets van onszelf te vinden, alsof we iemand anders zijn - maar ook weer niet. Meestal gaat dat iets-van-jezelf-vinden niet gepaard met geluid, maar bij sommige mensen gaat het iets-van-jezelf-vinden via stemmen die vertellen wat ze van je vinden. Kan in het begin verwarrend zijn, maar is dus niet anders dan bij andere mensen die ook voortdurend iets van zichzelf aan het vinden zijn, alleen dan (meestal) zonder geluid.
  2. Iedereen kan zijn eigen gedachten ook, als men zich ertoe zet, horen als een innerlijke stem. Zo zijn wij mensen gemaakt. Je kunt je eigen gedachten voorstellen als een stem die iets zegt, kan iedereen die het probeert. Dus wat dat betreft is stemmen horen heel normaal.
  3. Bij sommige mensen wordt het proces van 'iets van jezelf vinden' dus begeleid door stemmen. Dus wat ze van zichzelf vinden wordt opeens hardop gezegd. En ook de gedachten die mensen normaal hebben in hun hoofd als een innerlijke stem, kunnen worden gehoord als een stem van buiten. Je innerlijke stem wordt als het ware een externe stem. Hoe dat precies gaat weten we niet, maar het heeft vaak iets te maken met traumatische gebeurtenissen die mensen hebben ondervonden in de jeugd.
  4. Dus stemmen horen is eigenlijk iets wat alle mensen in meerdere of mindere mate hebben: de capaciteit om je eigen gedachten te horen als een externe stem en ook de capaciteit om iets van jezelf te vinden - hetgeen soms terug kan komen als een stem.
  5. Dus waar het om gaat bij stemmen horen is proberen de juiste relatie met de stemmen te vinden. Het is een kwestie van proberen nader tot elkaar te komen en samen door het leven te gaan, met ruimte voor zowel jezelf als de stem. Je moet proberen uit te vinden wat de stemmen je proberen te zeggen en vervolgens kijken of je met elkaar een goede verstandhouding hierover kunt vinden. De stemmen hoeven niet de baas te zijn, jij mag ook de baas zijn. Als de stemmen te maken hebben met trauma in het verleden (misbruik, verwaarlozing) kan hier met therapie ook naar gekeken worden...

Dit soort dingen kun je leren in een stemmenhoordersgroep met andere mensen die stemmen horen. Je kunt elkaar dan helpen om de relatie met de stemmen te verbeteren.

Je kunt hier meer over vinden op de website van stichting weerklank.

Hope this helps!

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 8 oktober 2021
  • Deel deze pagina: