Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Stemmen horen, kan dat zonder waan voorkomen?

Vraag

Hierbij even wat uitleg over mijn vorige vragen.
Mijn zoon heeft last van psychose hij is gediagnotiseerd eerder als psychotische depressie en daarna als schizofrenie.

Nu heeft hij het nooit over wanen maar altijd over negatieve stemmen dus ben ik wat gaan rondspeuren op het internet en op Amerikaanse artikelen staat dat er hallucinatie zonder een waan echt nooit voorkomt.

Hoe kan hij dat gediagnoseerd als psychotisch terwijl hij geen wanen heeft?
Komt dit meer voor in Nederland?

De cijfers dat er 60% mensen met hallucinatie een waan hebben zijn dit mensen die negative stemmen hebben of ook meegerekend de mensen die positieve stemmen hebben ?

Het is moeilijk uit te leggen maar ik weet niet wat ik met hem aanmoet als het zo bijna nooit voorkomt.

Antwoord

Beste G,

Stemmen horen is een psychotisch symptoom.

Wanen zijn ook een psychotisch symptoom.

Veel mensen met stemmen hebben ook wanen (60%) maar er zijn ook mensen met stemmen zonder wanen (40%).

Beide groepen kun je psychotisch noemen in het kader van schizofrenie of psychotische depressie maar de vraag is wat dat betekent.

Als iemand alleen stemmen hoort die negatief zijn in het kader van een zware depressie dan moet de depressie uiteraard behandeld worden en is het goed mogelijk dat de stemmen verdwijnen als de depressie opklaart.

Als iemand stemmen hoort in het kader van een ernstig trauma kan het noodzakelijk zijn om traumabehandeling in te zetten.

Als iemand alleen negatieve stemmen hoort zonder stemmingsprobleem en zonder veel wanen, en zonder duidelijk trauma, is het noodzakelijk om specifiek een therapie te doen gericht op de relatie met de stemmen en de omgang er mee, bijvoorbeeld in een stemmenhoordergroep.

Dat is een groep met andere jonge mensen met stemmen waarin je elkaar leert om met de stemmen om te gaan en de relatie met de stemmen te verbeteren, onder begeleiding.

Iets als stemmen horen ‘schizofrenie’ noemen en alleen met medicatie behandelen is te weinig!

Voor een verdere uitleg zie onze website!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 30 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook