Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Wat te doen tegen de stemmen die opdragen niet te mogen plassen?

Vraag

Mijn zoon is vier jaar geleden opgenomen geweest in verband met psychose als gevolg van speed (bleek achteraf). Hij had last van stemmen horen.

Hij is nu al meer dan drie jaar gezond. Hij heeft eindelijk werk en het leek goed te gaan. Dan… van het ene op het andere moment: stemmen die opdragen dat hij niet mag plassen (wat ook niet lukt).

Kan een positieve ervaring na een leven van tegenslagen dit veroorzaken? Hoe kom je hieruit? Wat is verstandig om te doen?

Antwoord

Als iemand niet kan plassen krijgt hij/zij binnen enkele dagen een delier, heb ik vaak gezien bij oudere mensen. Dit maakt je erg onrustig en vereist catheterisatie. Het kan verward worden met psychose.

Ik denk dat het belangrijk is om na te gaan wie die stemmen zijn en representeren. Te kijken wat de boodschap is. Ik kan me voorstellen dat iemand die verwacht dat alles (weer) mis gaat stemmen hoort die dat voorspellen. Dat ze de zorgen als het ware overdrijven.

Stemmen doen vaak extreme uitspraken. Probeer die uitspraken te zien als metaforen. Beeldspraak. Doe niet wat ze letterlijk zeggen, maar tracht de boodschap te vertalen, te ontcijferen.

Om meer over stemmen horen te lezen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Beantwoord door: Dirk Corstens op 14 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook