Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Zijn het stemmen of gedachten en heeft u tips hiermee om te gaan?

Vraag

Beste Dirk,

Sinds een paar dagen hoor ik een negatieve zin/gescheld in mijn hoofd. Het wordt heel vaak herhaald op een dag. Ik probeer het te negeren of te ontwijken maar dit lukt niet.

Heb ik nu last van stemmen horen? Of praat ik zelf slecht tegen mezelf? Of is dit allebei hetzelfde?

Ik vind het erg vervelend en ik kan me moeilijk concentreren. Ook ben ik bang dat andere mensen het zouden weten dat ik deze zin/gedachte continu in mijn hoofd heb zitten, ik ben nu ook liever alleen.

Heeft u misschien tips voor mij?

Is er voeding/vitamine wat helpt?

Ik hoor graag van u en alvast zeer bedankt.

Antwoord

Beste C.,

Soms is het moeilijk om stemmen en gedachten te onderscheiden.

In principe hoor je stemmen en zijn gedachten ‘stil’. Vervelende gedachten echter, roepen zoveel op dat ze niet meer als stil worden ervaren.

Wat het ook is, je krijgt vervelende, negatieve informatie die zich steeds herhaalt.

Over stemmen horen kun je op een aantal websites lezen, je vindt daar vast bruikbare informatie:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Belangrijke vragen zijn:

Hoeveel stemmen hoor ik; wat is de toon; wat is de strekking; lijken de stemmen of wat ze zeggen op iemand die ik heb gekend; onder welke omstandigheden zijn ze begonnen, wat gebeurde er toen in mijn leven wat voor mij moeilijk was; wat lokt de stemmen uit; wat zeggen ze precies (schrijf dat ook op); hoe kan ik die informatie vertalen, hebben ze een beetje gelijk; hoe kan ik dat wat ze zeggen vertalen naar voor mij bruikbare informatie; wie representeren de stemmen en met welke persoonlijke problemen houden ze verband?

Stel een spreekuur in: ga ervoor zitten, iedere dag op een vast tijdstip, gedurende een vaste periode (5-10 minuten), schrijf op wat ze zeggen, verzet je er niet tegen maar nodig ze uit, luister wat ze hebben te zeggen, ga niet in discussie maar stel vragen, ook al hoor je vervelende dingen.

Als het spreekuur voorbij is probeer je ze te negeren, en ga dan niet met ze in gesprek (en dat zal in het begin niet lukken, oefening baart kunst). Verwacht niet dat ze doen wat jij wil, maar doe ook niet wat zij willen. Vorm je eigen mening, je eigen standpunt. Ontwikkel je eigen stem. Doe dat voorlopig iedere dag, je zult zien dat het steeds makkelijker gaat.

Luisteren op de vaste tijd, negeren de andere tijd. Je mag fouten maken. Je kunt van ze leren als je je eigen verhaal ontwikkelt.

Succes!

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 28
Beantwoord door: Dirk Corstens op 23 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook