Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Heeft de stem gelijk die zegt dat stemmen horen een teken van psychose is?

Vraag

Vind je het een probleem dat ik denk dat ik geen medicijnen nodig heb omdat mijn stemmen goed bedoeld zijn en ze me niet van streek maken? Het enige probleem (of niet) zou zijn dat ik soms met stemmen spreek.

Een stem vertelde me dat het gevaarlijk is dat ik positief ben, en dat ik psychotisch zal blijven omdat ik de stemmen niet erg vind.

Heeft de stem gelijk?

Een andere stem vertelde mij dat ik niet moet vergeten dat stemmen horen een teken van psychose is.

Antwoord

Soms helpt medicatie om stemmen te doen verdwijnen, vaak worden mensen minder angstig, maar ook vaak doet het weinig ’tegen’ stemmen. De meeste mensen die stemmen horen gebruiken geen medicatie en het is beslist geen teken van psychose, misschien kun je wel psychotisch worden door stemmen. Als je 24 uur per dag (of 16 uur) met de stemmen bezig bent en ze je leven grotendeels bepalen en je je regie over je leven kwijtraakt is het nuttig om hulp te zoeken. Je kunt beginnen bij een van de steunpunten stemmen horen.

Dat de stem zegt dat het gevaarlijk is dat je positief bent is wellicht wat overdreven, maar té positief zijn kan maken dat je gevaar niet ziet….

Enkele websites over stemmen:

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Beantwoord door: Dirk Corstens op 21 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook