Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn mijn stemmen een voorteken van bipolariteit of psychose?

Vraag

Wanneer ik een repeterend geluid hoor zoals een lopende kraan, hoor ik stemmen. Korte zinnetjes in alle toonaarden met al dan niet heldere informatie. Sinds kort ben ik me hier bewust van. Ik heb altijd gedacht dat iedereen dit heeft.

Al zoekend krijg ik toch niet echt duidelijke informatie om dit te verklaren. Gedachtegangen die ik nu heb over dit fenomeen gaan alle kanten op.

Mijn moeder was bipolair en had last van psychosen.

Zijn mijn stemmen hier een voorteken van?

Heeft het te maken met mijn traumatische jeugd of is het een teken van een creatieve mind?

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Wat je hebt heet technisch gezien een ‘functionele hallucinatie‘: iets horen dat er niet is maar alleen tegen de achtergrond van een bepaald geluid.

We zijn allemaal gevoelig voor dit soort dingen omdat we allemaal psychosegevoelig zijn. Psychosegevoeligheid betekent dat je meer dan gemiddeld ergens betekenis in kan waarnemen (zoals stemmen in een repeterend geluid). Psychosegevoeligheid is inderdaad ook de bron van onze creativiteit – en het is ook iets dat kan samenhangen met trauma’s in de jeugd. Als het met trauma’s samenhangt gaat het vaak gepaard met negatieve betekenis waarnemen in de stemmen die iemand hoort.

Dus waarschijnlijk ben je meer dan gemiddeld psychosegevoelig, ook gezien je moeders geschiedenis, meer dan gemiddeld creatief en ook meer dan gemiddeld getraumatiseerd in je leven.

Wat je beschrijft hoef je niet te zien als ‘pathologisch’ of ‘ziek’ – het is meer een manier van omgaan met de dingen die je hebt meegemaakt – we geven allemaal betekenis aan de omgeving. Waar het om gaat is hoe je ermee omgaat en welke plek je het kunt geven.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 7 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook