Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Zal mijn stemming verbeteren door escitalopram?

Vraag

Hallo Ralph,

Kunt u mij goede uitleg geven over escitalopram?

Krijg ik een betere stemming of worden de gevoelens afgevlakt?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste P.,

Dat is een goede vraag. Een antidepressivum zoals escitalopram zal na enkele weken een verbetering geven van angst en depressiviteit (natuurlijk niet bij iedereen, maar dat geldt voor alle medicijnen, het effect moet binnen 6 weken wel merkbaar zijn).

Veel mensen die zijn opgeknapt van de depressie, en die dan een antidepressivum blijven gebruiken om een terugval te voorkomen, merken op dat ze wat minder emotioneel zijn dan ze van zichzelf kennen. Ze zijn niet zozeer afgevlakt, maar zijn bijvoorbeeld minder gauw ontroerd bij een mooie film. Of dat opweegt tegen de positieve effecten, moet iedereen voor zichzelf beslissen.

Als het medicijn wordt afgebouwd, komt de gewone emotionele intensiteit weer terug. Overigens zie je dat ook wel bij andere psychofarmaca dan antidepressiva.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 november 2023

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Depressie
Medicatie

Lees ook